A száj mikróbái súlyosbíthatják a kolorektális daganatot
A szájban található mikróbák – az ún. fusobaktériumok – a vérkeringést használják arra, hogy eljussanak a kolorektális daganatig, és egy speciális fehérje segítségével sokat rontanak a helyzeten.

A kolorektális rák – a vastagbél csaknem 1,5-2 méteres szakaszát illetve a végbelet érintő rák – a vezető halálokok között a harmadik az Egyesült Államokban a férfiak és a nők körében külön-külön, és a második helyen áll, ha a két nemet egyszerre vizsgáljuk, de Európában, így hazánkban is általában “dobogós” helyen szerepel a halálozások között.


Az utóbbi időben mindkét nem esetében csökkent a kolorektális rák miatt bekövetkező halálesetek száma, mivel a kolorektális polip igen egyszerűen kiszűrhető és eltávolítható, mielőtt rákká alakulna. Ugyanakkor aggasztó, hogy a rákszűrésen kevesen vesznek részt, így a probléma gyakran észrevétlen marad az utolsó stádiumig.


2014-ben az amerikai felnőttek 65,7 százaléka rendszeresen vett részt ilyen jellegű szűrésen, 7 százalék járt már szűrésen, de nem a közelmúltban, és 27,3 százalék soha nem vett részt a releváns vizsgálaton.


Úgy tűnik azonban, hogy a szűrés mellett a szájhigiénének is szerepe lehet a megelőzésben. A Cell Host and Microbe című szaklapban publikált anyag szerint a fusobaktériumok segítik a kolorektális daganat fejlődését állatoknál és embereknél egyaránt. A szakemberek szerint a cukorkötő proteinekhez kapcsolódó fusobaktériumok a kolorektális polipon és daganaton megtapadnak, és felgyorsítják a betegség folyamatát. A szakemberek szerint egyelőre arra a kérdésre még nem lehet válaszolni, hogy megakadályozható-e a szájon át terjedő baktériumok útja a kolorektális területekig.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 AUG 17 09:00:00/