A szegényebbek és alacsonyabban képzettek szenvedik el a legtöbb fájdalmat
A Buffalo Egyetem vizsgálata alapján a szegényebb és alacsonyabban képzett idős amerikaiak nagyobb arányban szenvednek krónikus fájdalmaktól, mint azok, akik jobb módúak és tanultabbak, és a két csoport közötti különbség e tekintetben nagyobb, mint azt korábban feltételezték.
Amint arról a kutatást vezető Hanna Grol-Prokopczky beszámolt, a krónikus fájdalomra egyelőre nincs megfelelő gyógymód, és amennyiben az orvosok azt szeretnék, hogy az emberek kevesebb fájdalomcsillapítót használjanak, találni kellene valami más, hatékony megoldást a problémára.

A szakember a vizsgálat során arról kérdezte az alanyokat, hogy milyen erősségű fájdalmaik vannak, továbbá felmérte anyagi helyzetüket és képzettségük szintjét is, és ezek alapján szűrte le a következtetéseit, miszerint minél alacsonyabb képzettségű és minél szegényebb valaki, annál súlyosabb fájdalmai vannak, melyek gyakran már a mindennapi tevékenységeikben is gátolják őket. Összességében, akinek gimnáziumi végzettsége sem volt, annak 370 százalékkal nagyobb valószínűséggel (tehát majdnem négyszer akkora valószínűséggel) voltak krónikus fájdalmai, mint annak, aki diplomával rendelkezett.

A Pain című lapban közzétett tanulmányból az is kiderül, hogy a képzettség, az anyagi helyzet és a fájdalom erőssége közötti összefüggés pontos okára egyelőre még keresik a választ a szakemberek.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 FEB 15 16:00:00/