A szélsőséges meleg és csapadék összefügg a súlyosabb, kórházi kezelést igénylő asztmás rohamokkal
A Marylandi Egyetem orvosi karának kutatása szerint a szélsőséges forróság és a rendkívül sok esőzés összefügg a kórházi kezelést igénylő asztmás rohamok fokozott kockázatával Marylandben.

Az asztmás kórházi kezelések több mint egy évtizedes adatain (115 923 eset 2000. és 2012. között) alapuló vizsgálatban a kutatók az asztmás eredetű kórházi kezelések magasabb kockázatát mutatták ki szélsőséges kánikula vagy rendkívül csapadékos időjárási események után. A növekedés különösen a nyári hónapokban bizonyult jelentősnek.


„A korábbi kutatások azt mutatták, hogy a klímaváltozás következtében egyre gyakoribbak manapság a szélsőséges időjárási események, és ezek intenzívebbek és hosszabb ideig tartanak. Kutatásunkból az derül ki, hogy a szélsőséges kánikulai és rendkívül sok csapadékkal járó időszakok számának emelkedése különösen a nyári hónapokban több asztmás eredetű kórházi kezeléshez vezet Marylandben” – foglalta össze az Environmental Health című szaklapban megjelent tanulmány vezető szerzője, Dr. Amir Sapkota.


A legfrissebb becslések szerint Marylandben több mint 430 000 felnőtt és 125 000 gyermek szenved asztmában. A kutatók az asztmás eredetű kórházi kezelések 23 százalékos növekedését figyelték meg olyankor, amikor a nyári hónapokban rendkívül meleg volt az időjárás. A kockázat az 5 – 17 évesek között magasabb volt. Ehhez hasonlóan a szélsőségesen sok csapadék a nyári hónapokban 11 százalékkal növelte az asztmás eredetű kórházi kezelések kockázatát.


„Adataink azt mutatják, hogy az asztma eredetű kórházi kezelések kockázata és a szélsőséges időjárás összefüggése eltérő volt a különböző marylandi demográfiai alcsoportokban” – tette hozzá a kutatás vezetője, Dr. Sutyajeet Soneja. „Amikor közegészségügyi reakciókat tervezünk a klímaváltozásra, az ilyen különbségeket is figyelembe kell vennünk.”


 
Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 MÁJ 21 12:00:00/