A szénanátha elleni gyógyszer az IBS-t is enyhítheti
A szénanátha elleni tablettában fellelhető antihisztamin jelentősen csökkenti a fájdalmas hasi görcsöket is.

Az antihisztamin tartalmú tabletta beszedése szinte teljesen eltünteti a szénanáthával járó kellemetlen szemszárazságot, bőrviszketést és orrfolyást. A kutatók azonban most arra is rájöttek, hogy ugyanez a gyógyszer az irritábilis bél szindrómás (IBS) betegeken is segíthet.


Az ebasztin nevű antihisztamin, amelyet a szénanátha kezelésére használnak, az IBS-szel járó hasi fájdalmat is enyhíti. Az IBS-ben szenvedő betegek bélrendszerében felszabaduló hisztamin bélrendszeri túlérzékenységet vált ki bennük. A belga Leuveni Katolikus Egyetem kutatói szerint a felfedezés új IBS elleni kezelések kifejlesztéséhez vezethet. A betegség a népesség 10-15 százalékát sújtja. Az érintettek bélrendszere rendkívül érzékeny, és a fájdalomérzékelésük is felfokozott. A szindrómát jelenleg úgy kezelik, hogy megpróbálják normalizálni a székelési mintát, nem pedig a betegek hasi fájdalmainak csillapításával.


A bélrendszer túlérzékenységének okát azonban az orvostudomány korábban nem ismerte. A kutatók tudták, hogy az IBS-szes betegek bélrendszere nagy mennyiségű hisztamint tartalmaz, de a hisztamin és a túlérzékenység összefüggését eddig nem tudták megmagyarázni. A Gastroenterology című szaklapban megjelent tanulmány szerzői most kimutatták, hogy a hisztamin hatást gyakorol a TRPV1 fájdalomreceptorra. A hisztamin az IBS-szes betegek beleiben szabadul fel, ami túlérzékennyé teszi a TRPV1 receptort. A vizsgálat kimutatta, hogy a hisztamin kölcsönhatásba lép az 1-es hisztamin receptorral, amely a TRPV1-et tartalmazó idegeken helyezkedik el. A szakértőknek azonban az 1-es hisztamin receptor gátlásával sikerült megakadályozniuk a hisztamin a fájdalomreceptorra gyakorolt szenzitizáló hatását.


A kutatók ezt követően elvégeztek egy próbavizsgálatot, hogy kiderítsék, milyen hatást gyakorol egy az 1-es hisztamin receptort blokkoló anyag az idegekre. A cél az volt, hogy a TRPV1 receptor szenzitivitása ne növekedjen tovább. Erre a célra a gyakori szénanátha elleni gyógyszert, az ebasztint választották. Kiderült, hogy azok a betegek, akiket 12 hétig ebasztinnal kezeltek, jelentősen kevesebb hasi fájdalmat tapasztaltak, mint a kontroll csoport tagjai.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2017 FEB 01 12:00:00/