A szociális fóbia internetes kezelése
Az amerikaiak kifejlesztettek egy online módszert, amellyel segítik a szociális fóbiában szenvedő betegeket.

Fél megszólalni, fél a szemkontaktustól, fél, hogy figyelik, és megítélik. A szociális fóbia vagy szociális szorongás megkeseríti a betegek életét.

Ez a félelem, amely szociális helyzetekben jelentkezik, egy viszonylag gyakori szorongásos zavar, amely hárommillió francia életét befolyásolja. Ezek a félelmek legyőzhetőek, ha az egyén dolgozik a viselkedésén. Ez az a segítség, amelyet a Joyable nyújt, első internetes portál valamint alkalmazás (angolul), amelynek célja, hogy kezelje ezt a fóbiát.

Kognitív viselkedésterápián alapszik, az online felület tizenkét hét alatt segít leküzdeni a társadalmi kellemetlenséget. A koncepció két amerikai vállalkozó fejéből pattant ki Peter Shalek és Steve Marks maguk is szociális fóbiában szenvednek. Az ügyfeleknek egy hat pontos kulcsrakész módszert kínálnak. Nagy vonalakban, a program egy első kapcsolatfelvétellel kezd a "digitális" coach-csal. Ez után a beteg saját félelmeinek megértésén dolgozik, hogy hogyan kezelje őket. Szituációs gyakorlatok segítenek ebben a napi kihívásokat gyakorolva.

Az ügyfelek nincsenek, csakúgy,szabadon engedve, nyomon követik őket az egész "kezelés" alatt és SMS-ben, e-mailben vagy telefonon kapnak instrukciókat.

A pszichológusnál töltött órák alternatívája

Azoknak, akik hajlamosak lehetnek ezt a technikát a többi bugyuta app közé sorolni, Dr. Richard Heimberg a philadelphiai (USA) Temple University felnőtt szorongás klinika tudományos igazgatója a honlap mellett érvel. Ez az internetes eszköz egy megoldást jelent azoknak a betegeknek, akik nem mernek elmenni egy pszichológushoz és szembenézni vele. „Azok, akik szociális fóbiában szenvednek, gyakran vonakodnak személyesen felkeresni egy szakembert. Ezért tehát sokan nem kapják meg a szükséges segítséget. Az online segítség lehet számukra a megoldás”, mondja a tudós, aki dolgozott a Joyable programon.

Két kellemetlenség, mind a honlap, mind az applikáció csak angolul érhető el valamint a 99 dolláros havidíj is igen borsos.


Forrás: topsante.com - Fotó: Montecruz Foto (Flickr.com)
2015 ÁPR 19 21:46:29/