A szülések száma befolyásolja a szív egészségét
Azoknál a nők, akik négy vagy annál több gyereknek adnak életet, nagyobb valószínűséggel fordulnak elő szív- és érrendszeri elváltozások, amelyek korai jelei lehetnek a szívbetegségnek.  
A kutatók a szülések számát, a koszorúér kálciumszintjét, illetve az aorták vastagságát hasonlították össze. A magas koszórúér kálciumszint és a vékonyabb aorták a szívbetegség előjelei, amelyek még azelőtt felfedezhetők, hogy a betegség tünetei megjelennének.

A nőket három csoportra osztották: az első csoportba tartoztak a gyermektelenek és azok, akik legfeljebb egy gyermeket szültek; a másodikba a 2 és 3 gyerekesek; a harmadikba a négy vagy annál több gyermekkel rendelkezők. Az utóbbi csoportnál 27%-kal gyakrabban mértek az orvosok magas koszorúér kálciumszintet, és hasonlóan sokaknál fedezték fel az aorták vékonyodását. 

A kutatók okkal nem vizsgálták a résztvevők társadalmi-gazdasági helyzetét, sem a hagyományos szív- és érrendszeri megbetegedésekkel kapcsolatos kockázati tényezők jelenlétét, így jutottak arra a következtetésekre, hogy az eredmények a szülések számával állnak összefüggésben. 

További vizsgálatokra van szükség az okok feltárásához, de a kutatók már most azt feltételezik, hogy azoknál a nőknél, akik több alkalommal estek át a terhességen, nagyobb valószínűséggel halmozódik fel a hasi szervek körül zsír, amely összefüggésbe hozható a szívbetegség kockázatával. Ennek hátterében az áll, hogy a terhesség alatt a has mérete megnő, a lipidek aránya a vérben és a vércukorszint emelkedik.


Van véleménye?

Ossza meg velünk!
Forrás: sciencedaily.com
2015 MÁR 23 23:17:14/