A telefon-kihangosító sem teljesen kockázatmentes az autóban
A legújabb kutatás szerint vezetés közben a telefon-kihangosító használata ugyanannyira elterelheti a figyelmet és ugyanolyan veszélyes lehet, mint a kézi készülék.

Brit kutatók laboratóriumi kísérletekben már korábban kimutatták, hogy a vizuális képzeletet aktiváló beszélgetések következtében a kísérleti alanyok kevesebb közúti veszélyt észleltek a videón.


„Általános tévhit, hogy a mobiltelefonálás vezetés közben biztonságos, ha azt telefon-kihangosítóval végzik. Kutatásunkból azonban az derül ki, hogy nem ez a helyzet” – mondta a Transportation Research című szakfolyóirat június 7-i számában megjelent tanulmányának szerzője, Graham Hole, a Sussexi Egyetem pszichológusa. „A telefon-kihangosító ugyanannyira elvonhatja a figyelmet, mert a sofőr vizuálisan elképzeli azt, amiről éppen beszél. Ez a vizuális kép lefoglalja azokat a feldolgozó erőforrásokat, amelyekkel az autóvezető az előtte lévő utat figyeli.”

A kísérlet eredményei azt mutatták, hogy a beszélgetések sokkal többet használnak az agy vizuális feldolgozó erőforrásaiból, mint eddig gondoltuk, ezért vezetés közben minden telefonbeszélgetés, akár kihangosítóval, akár kézi készülékkel végezzük, veszélyes.


Hole szerint ez alapján kijelenthetjük, hogy az egyetlen „biztonságos” telefon egy autóban az, amelyik ki van kapcsolva.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 JÚN 19 12:00:00/