A terhesség alatti allergia agyi változásokat eredményez
 A születés előtti allergénhatás felnőtt korban hiperaktivitást és antiszociális viselkedési mintákat, csökkent szorongást eredményezett- találta egy kutatócsoport.
Egy patkányokon végzett kutatás magyarázatul szolgálhat arra, hogy miként kapcsolódik a terhesség alatti allergia a gyermekkori figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD) és autizmus gyakoribb előfordulásával.

A születés előtti allergénhatás felnőtt korban hiperaktivitást és antiszociális viselkedési mintákat, csökkent szorongást eredményezett- találta egy kutatócsoport.

A kutatást az Ohio State University pszichológus adjunktusa, Kathryn Lenz vezette.  „A születés előtti allergén expozíció szignifikáns változásokat idéz elő az agy fejlődésében és működésében, mely tényezőt sokszor alábecsülnek az idegrendszeri fejlődési zavarok kialakulásában.”- mondta a szakember.

Az általa vezetett kísérletben a patkányokat a tojásfehérjében található ovalbuminnal szenzitizálták (érzékennyé tették őket), majd váltották ki az immunválaszt a terhességük alatt. Azokban a patkányok, melyek születésük előtt találkoztak allergénekkel, megnövekedett a hízósejtek száma, a microglia immunsejtek száma csökkent, függetlenül az állat nemétől.

Az allergiás anyák utódai hiperaktívak voltak, de kevésbé szorongók. A fiú egyedek békésebbek és jobban hasonlítottak a nőstényekre. “Az állatok ún. mentális rugalmasságát is jelentősen rontotta az allergénhatás, kevésbé tudtak alkalmazkodni a változásokhoz, mely eltérés a hím egyedeknél volt jelentősebb” – mondta Lenz.

Eredményeit a Society for Neuroscience éves gyűlésén mutatta be, San Diegoban.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2016 DEC 04 12:00:00/