A termékenységi hormonkezelés ronthatja a teherbeesés esélyét
A mesterséges megtermékenyítésnél használt hormon, amit a petesejtek számának növelésére alkalmaznak, igazából rontja a teherbeesés esélyét – derül ki egy friss kutatásból.

A tüszőérlelő hormon (FSH) dózisának növelésével akár ötödével is romolhat a sikerességi statisztika.


„Tanulmányunk választ ad arra a kérdésre, hogy több tüszőérlelő hormon szükséges-e az embrió életben maradásához” – nyilatkozta James Ireland professzor, a Michigani Állami Egyetem munkatársa.


A Fertility and Sterility című szaklapban megjelent friss eredményekhez több mint 650 000 mesterséges megtermékenyítési ciklust vettek górcső alá Egyesült Államok-szerte. Az eredmények több kisebb kutatás végkövetkeztetését is alátámasztják, illetve ellentmondanak az elterjedt nézetnek, miszerint minél több FSH-t kap a kismamajelölt, annál nagyobb eséllyel termékenyül meg.


A tüszőérlelő hormont az agyalapi mirigy termeli. Ez irányítja a nőknél a petefészek működését, a férfiaknál pedig a heréét. Elengedhetetlen a szaporodáshoz.


Az orvosok arra használják a mesterséges megtermékenyítés során, hogy a petefészkek minél több érett petesejtet engedjenek útjukra.


Az eredmények szerint az FSH mennyiségének növelésével fordított arányban csökkent az élveszületések száma, mégpedig a nők korától, egészségi állapotától, súlyától és a kezelés időtartamától függetlenül.


„Végre tudjuk, hogy érdemes elkerülni belőle a nagy dózist” – összegezte Ireland professzor.


Forrás: MTI - Foto: Pixabay
2016 ÁPR 11 15:19:04/