A természeti katasztrófák hatására növekszik a demens betegek száma
A földrengések, az árvizek és az egyéb természeti katasztrófák nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy egyre több a demens betegek száma. Ezekben az esetekben az idős emberek gyakran arra kényszerülnek, hogy elhagyják otthonaikat, és ez a megrázkódtatás a demencia kialakulásához vezethet.

„Amikor természeti katasztrófa sújt egy régiót, a szakemberek a legtöbbször a poszttraumatikus stressz-szindróma tüneteit keresik és kezelik, ha mentális betegségekről van szó. A demencia nem igazán kap elég tünetet, pedig gyakran ez az, ami a legtöbb idős ember életét megnehezíti” – mondja a kutatást vezető Horoyuki Hikichi, a bostoni Harvard University’s School of Public Health munkatársa.


Amikor a katasztrófa miatt a kilakoltatásra sor kerül, az idős ember nem csak a megszokott közegét veszíti el, de gyakran a szeretteitől is messze kerül. Sok ember egyedül él, számukra komoly érvágást jelent, hogy szomszédjaikat is elveszítik ilyenkor. Ők azok, akik a leginkább sebezhetőnek számítanak.


A szakemberek a kutatás során közel 3600 hatvanöt év feletti idős embert vizsgáltak, akik a 2011-es japán földrengést, illetve a cunamit túlélték. Ebben a korcsoportban a demens betegek aránya 4,1 százalékos volt, míg 11,5 százalékra nőtt 2,5 évvel a katasztrófát követően.

Az anyag a Proceedings of the National Academy of Sciencescímű szaklapban került publikálásra.


Forrás: medipress - pixabay
2016 OKT 29 12:00:00/