A testmozgás segít az ADHD tüneteinek kezelésében
A testmozgás, még ha csak kevésről is van szó, segít a figyelemhiányos-hiperaktivitászavar – az ADHD- tüneteinek kezelésében a felnőttek esetében – derül ki a Georgiai-i Egyetem friss kutatásából.

A Medicine and Science in Sports and Exercise című szaklapban publikált anyag szerint már egyetlen edzés is jótékony hatással van az ADHD-vel küzdő felnőttek pszichéjére. Az amerikai felnőttek mintegy 6 százaléka számol be az ADHD tüneteiről, így a felfedezés a probléma kezelésében fontos lépés lehet. A kezeletlenül maradó ADHD gyakran szorongáshoz, depresszióhoz, alacsony energiaszinthez, a motiváció elvesztéséhez, rossz munkateljesítményhez és több közúti balesethez vezethet.


„Azt egy ideje már tudjuk, hogy a testmozgás csökkent a stresszt és javítja a hangulatot, így aztán érthető, hogy az ADHD tüneteinek kordában tartásában is hasznos segítség. Természetesen a vényre kapható gyógyszerek segítségével is elérhető ez a hatás, de nagyobb az esélye a gyógyszerfüggőségnek és a káros mellékhatások kialakulásának is” – fogalmaz a kutatást vezető Patrick O’Connor kineziológus professzor.


A kutatás során 32 olyan fiatal férfit vizsgáltak, akikre az ADHD-tünetek jelentős mértékben jellemzőek voltak. Az egyik napon 20 percet bicikliztek mérsékelt intenzitással, míg a másik napon ültek és pihentek, testmozgás nélkül 20 percen át. Ezután tesztelték a résztvevők koncentrációs képességét és fizikai reakcióit.


Kiderült, hogy már a rövid ideig tartó, mérsékelt testmozgás is csökkentette az ADHD-vel járó kellemetlen tüneteket, illetve a munkavégzéskor a motiváció és a fókuszképesség jelentősen javult, így a teljesítmény is jobb lett összességében véve.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 JÚN 28 16:00:00/