A testmozgással nem csak fogyhatunk, az idősek szívének is jót tesz
Azok a szépkorúak, akik szeretnének egészségesebbek lenni, jól teszik, ha először a tornával próbálkoznak. Úgy tűnik, ezzel többet tehetnek szívük egészségéért, mintha a fogyást választanák.
„A testmozgás bármilyen formája jót tesz az idős emberek szív- és érrendszeri egészségének, bármilyen súlycsoporthoz is tartozzanak. A sétálás, a biciklizés és a házimunka is hasznos” – mondja a kutatást vezető Dr. Klodian Dhana.

A szakember és csapata 5300 embert vizsgált 15 év adatait figyelembe véve. A résztvevők életkora 55 és 97 év között alakult, és a kutatás kezdetekor egyikük sem rendelkezett semmilyen szívbetegséggel. Mire a kutatás a végéhez ért, a résztvevők 16 százalékánál diagnosztizálta szívműködési rendellenességet.

Ebben a korcsoportban a kutatók nem találtak összefüggést a résztvevők testtömeg-indexe és szívbetegsége között. Kiderült azonban, hogy akik legtöbbet mozogták, azok körében voltak a legritkábbak a különféle szívbetegségek, függetlenül a testtömeg-indextől.

„Sokan hiszik, hogy a túlsúly az, ami szív- és érrendszeri betegségekhez vezet, de ezek szerint ennél súlyosabb probléma a mozgásszegény életmód” – mondja Dhana, a holland rotterdami Erasmus Egyetem munkatársa.

Az anyag az European Journal of Preventive Cardiology című szaklapban került publikálásra.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 JAN 12 12:00:00/