A testsúlytól függetlenül diabéteszre utalhat a mannóz-szint
Hiába nem küzd túlsúllyal a páciens, elképzelhető, hogy nagy az esetében a 2-es típusú cukorbetegség kockázata, illetve inzulinrezisztencia is kialakulhat nála, amennyiben a mannóz-szintje magas – derül ki egy friss svéd kutatásból.

„A mannóz egy egyszerű cukor, amely a legtöbb természetes poliszaharin összetevője, a diabétesz egyik biomarkereként került azonosításra nemrég” – mondja a kutatást vezető Adil Mardinglu, a stockholmi KTH Királyi Technológiai Intézet munkatársa.


A Cell Metabolism című szaklapban publikált anyag szerint a sovány és a túlsúlyos emberek esetében egyaránt könnyedén megmérhető a vér mannóz-szintje, ami megmutatja, beszélhetünk-e a 2-es típusú diabétesz magas kockázatáról.


A szakemberek szerint a mannóz-szint viszonylag állandó, a glükózzal ellentétben nem befolyásolja a közelmúlt ételfogyasztása, ezért igazán alkalmas arra, hogy segítségével a cukorbetegség kockázata kimutatható legyen.


A kutatók egyetértenek abban, hogy ez a felfedezés segít a cukorbetegségre hajlamos embereknél a prevencióban, azonkívül a betegség már a legkorábbi fázisban is felismerhetővé válik általa.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 JÚL 07 09:00:00/