A tesztoszteron hatására a férfiak agresszívebbek, de nagylelkűbbek is lehetnek
Európai és amerikai tudósok egy csoportja szerint a tesztoszterontöbblet egyszerre járul hozzá ahhoz, hogy a férfiak könnyebben barátkozzanak, ugyanakkor ahhoz is, hogy adott esetben agresszívvá váljanak.
A Proceedings of the National Academy of Sciences című szaklapban publikált anyag egy olyan kísérletről számol be, amelynek során az önkéntesek tesztoszteroninjekciót kaptak, majd egy játékot kellett játszaniuk. A szakemberek célja az volt, hogy megvizsgálják, milyen hatással van az extra tesztoszteron a férfiak viselkedésére.

Az általános vélekedés nem túl pozitív a tesztoszteronnal kapcsolatban: hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy az agressziót főként ez a szteroid hormon okozza. Ugyanakkor arról már a korábbi kutatások is tanúskodnak, hogy a helyzet ennél jóval árnyaltabb.

Az „ultimátum játék” lényege az volt, hogy az önkéntesek egy nagy tényér pénzt kaptak, amely úgy került elosztásra és megosztásra, hogy a végén minél több résztvevőnek minél több pénz jusson. A kutatásban 40 férfi vett részt: a felük tesztoszteron-injekciót kapott, míg a kontrollcsoport placebó-injekcióban részesült.

Kiderült, hogy azok a férfiak, akik tesztoszteron-injekciót kaptak, nemcsak agresszívebben képviselték saját érdekeiket a játék során, de meglepő módon nagylelkűbbek is voltak egyes társaikkal, és jobb szövetségeket alakítottak ki.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 JAN 04 12:00:00/