A tesztoszteron terápiának meg van a maga előnye, de hátránya is
A tesztoszteron kezeléssel növelhetjük a csontjaink sűrűségét, illetve csökkenthetjük a vérszegénységet idősebb férfiakban, azonban ajtót nyithatunk a szívbetegségek felé is – derül ki egy nemrégiben a Journal of the American Medical Association című kiadványban megjelent kutatásból.
Az eredmények a „Tesztoszteron vizsgálatok” utolsó négy kutatásából származnak, melyet az Egyesült Államokban országszerte vezettek. „A tanulmányokból kiderült, hogy a tesztoszteron legfőbb indikációja a csökkent szexuális funkciók rendezése azokban a férfiakban, akiknek a tesztoszteron szintje alacsony” – nyilatkozta Dr. Thomas Gill, a Yale Egyetem geriátria professzora, aki az egyik kutatást vezette. „Emellett az is kiderült, hogy azoknál a férfiaknál, akik szedték a tesztoszteront, szignifikánsan növekedtek az artériás plakkok mérete, s ez emelheti a jövőbeni szívinfarktus, stroke vagy szívbetegségek előfordulását. Még ha szexuális funkciók csökkenése miatt indokolt is a terápia, akkor is figyelembe kell fenni a szív- és érrendszerre gyakorolt hosszútávú hatásokat” – tette hozzá Gill.

A tesztoszteron kezelés alkalmazása szinte megduplázódott az elmúlt években, míg 2009-ben 1,3 millió betegnél alkalmazták, addig 2013-ban 2,3 millió betegnél vetették be a terápiát. Ez a jelentős növekedés sürgette a kutatókat, hogy felderítsék a kezelés előnyeit és hátrányait. Erre válaszul készítette el a U.S. National Institute on Aging (NIA) a „Tesztoszteron tanulmányokat”, melynek a keretén belül 790 65 év feletti férfit vizsgáltak alacsony tesztoszteron szinttel, melyet az öregedés okozott. A férfiakra jellemzők voltak az ebből fakadó tünetek, úgy, mint a szexuális probléma, fáradtság, izomgyengeség és csökkent kognitív funkciók.

Az első eredmények szerint a tesztoszteron növelheti a férfiak szexuális vágyát és teljesítményét, azonban nem igazán emeli az általános aktivitásukat és fizikai erőnlétüket. A legutolsó négy tanulmány eredményei:

Anémia tanulmány. A férfiak 54%-a megmagyarázhatatlan, 52%-uk pedig ismert ok miatti anémiáról számolt be. Ezeknél a férfiaknál a vörösvértestek szintjében szignifikáns növekedést tapasztaltak a terápia után egy évvel.
Csont tanulmány. Egy év után a résztvevőknél szignifikánsan növekedett a csontdenzitás és a becsült csonterősség. Az eredmények jelentősebbek voltak a csigolyákban, mint a csípőben.
Szív- és -érrendszeri tanulmány. Az eredmények szerint az artériás plakkok mérete szignifikánsan növekedett a tesztoszteronnal kezelt csoportban a kontroll csoporthoz képest.
Kognitív tanulmány. A kezelés után egy évvel nem találtak szignifikáns különbséget a memória és a kognitív funkciók terén.
A JAMA Internal Medicine közölt egy a „Tesztoszteron vizsgálatokon” kívüli kutatást, mely eredményei szerint a terápia rövid távon csökkentette a szívinfarktus és a stroke előfordulását. A kezeltek között három év alatt 33%-kal csökkent a szívbetegségek előfordulásának kockázata.

Gill szerint annak ellenére, hogy a tesztoszteron jótékony hatásúnak bizonyult az anémia és a csontritkulás esetén, nem ajánlható első vonalbeli szerként ezekben a betegségekben, hiszen már jobb és hatékonyabb kezeléseket ismerünk ezen problémák esetén. „Ezek csak plusz pozitív hatások a szexuális vágy növelése mellett, elsőként azonban ezeknél a betegségeknél nem ajánlható.”

„A Tesztoszteron tanulmányokat összegezve elmondható, hogy a kezelés elfogadható lehet azon férfiak számára, akik egynél több betegségtől szenvednek az alacsony tesztoszteron szint miatt” – nyilatkozta Dr. Bradley Anawalt, a Washingtoni Egyetem endokrinológia professzora.

„Nem teljesen világos a tesztoszteron szervezetre és szívre gyakorolt hatása. Nem tudom jó szívvel felírni senkinek a tesztoszteront, szerintem rossz ötlet. Azonban, ha egyértelműen alacsony a szintje és ezzel összefüggésben alakultak ki tünetek a betegnél, akkor szükséges a kezelés, és nincs bizonyíték arra, hogy ez ne lenne biztonságos” – magyarázta Dr. Bradley.

„Ha volt egy szívinfarktusod, onnan nehéz visszajönni. Ha volt egy stroke-od, onnan talán még nehezebb” – nyilatkozta Houser, a Temple University munkatársa. „Én is szeretnék újra fiatal lenni, de nincs annyi bizonyíték a tesztoszteron mellett, hogy akár megfontoljam a szedését.”

Gill rámutatott arra is, hogy a tesztoszteron kezelés növelheti a férfiak prosztatarák kialakulásának esélyét, ugyanúgy, mint az ösztrogén terápia az emlőrákét nőkben. A „Tesztoszteron tanulmányok” túl rövidtávúak voltak ahhoz, hogy ezt igazolják.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 MÁR 08 17:00:00/