A tévés főzőműsorok nem mindig felelnek meg az élelmiszerbiztonsági előírásoknak
A televíziós főzőműsorok kitűnő segítséget nyújthatnak az otthoni főzéshez, ugyanakkor gyakran problematikusak élelmiszerbiztonsági szempontból. Ezek a helytelen gyakorlatok aztán futótűzként terjedhetnek a nézők körében, éppen ezért fontos volna, hogy ezek a problémák elkerülhetők legyenek.
A televíziós főzőműsorok kitűnő segítséget nyújthatnak az otthoni főzéshez, ugyanakkor gyakran problematikusak élelmiszerbiztonsági szempontból. Ezek a helytelen gyakorlatok aztán futótűzként terjedhetnek a nézők körében, éppen ezért fontos volna, hogy ezek a problémák elkerülhetők legyenek.

A University of Massachusetts munkatársai azt vizsgálták, hogy a főzőműsorokban ábrázolt élelmiszerbiztonsági lépések pozitív vagy épp negatív példaként szolgálnak-e a műsorok nézői számára.

A Journal of Nutrition Education and Behavior című szaklapban publikált anyag szerint ez már csak azért is fontos, mert az Egyesült Államokban évente 3 ezer ételmérgezéssel összefüggésbe hozható halálesetre kerül sor. Ezek az esetek az áruházi helytelen ételkezelési problémákkal éppúgy összefügghetnek, mint az otthoni nem megfelelő ételkezeléssel, éppen ezért érdemes odafigyelni a tévés főzőműsorok által bemutatott ételkezelési gyakorlatokra is.

A felmérésből kiderült, hogy az elmúlt években egyre kevesebb ember mos már kezet étkezés előtt, egyre kevesebben főznek az előírt hőmérsékleten, és kevesebben választják külön a húst és a szárnyast a készételektől. Csak a megkérdezett fogyasztók 33 százaléka bízik a kormány által kínált élelmiszerbiztonsági információkban, míg az emberek fele bízik a média ajánlásában (ezért is különösen fontos a főzőműsorok által mutatott gyakorlat).

A megkérdezettek túlnyomó többsége (73 százalék) a médiából nyer élelmiszerbiztonsági adatokat, és 50 százalék főzőműsorokat is rendszeresen néz, 22% egyenesen azt állította, hogy ez az egyetlen ételkészítési forrásanyaga. 57 százalékuk a tévében látottak alapján szerez be az ételkészítéshez egyes termékeket.

Ezután egy szakértőkből álló csapat különböző főzőműsorokat (összesen 39 epizódot) elemzett élelmiszerbiztonsági szempontból. Arra a következtetésre jutottak, hogy nagyon sok esetben a biztonság kérdése szóba sem került illetve a bemutatott gyakorlatok sem feleltek meg az előírásoknak.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2016 NOV 17 16:00:00/