A tudatos várostervezés segít a krónikus betegségek visszaszorításában
Azok a városok, amelyek megteremtik a megfelelő feltételeket ahhoz, hogy az emberek sokat sétálhassanak, biciklizhessenek és megbízható tömegközlekedést vehessenek igénybe, kisebb arányban kényszerülnek szembenézni egyes krónikus betegségek – például a szívbetegségek és a diabétesz – következményeivel.

A University of California és a University of Melbourne friss kutatása azt vizsgálta, hogy egy város kialakítása hogyan függ össze a lakosok egészségi állapotával. A tudósokat érdekelte, mennyire számít az, ha a lakónegyedektől gyaloglótávolságra vannak egyes bevásárlóközpontok, boltok, adott a bicikliút a legtöbb helyen, tágas parkokban pihenhetnek az emberek.


A The Lancet című szaklapban publikált anyag szerint mindez azért fontos, mert 2050-re a világ népessége eléri a 10 milliárdot, és háromnegyedük városokban él majd. „Éppen ezért a várostervezés kulcsfontosságú: egy sor lényeges szempontot figyelembe kell venni ahhoz, hogy ezek a városok minél egészségesebb lakosságot termeljenek ki” – fogalmaz a kutatás egyik vezetője, Billie Giles-Corti.


A szakember szerint a 19. százai várostervezés nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a járványok elterjedtek, míg ma a cél az, hogy hasonló járványok ne terjedhessenek ilyen könnyen, csökkenjen a közúti forgalom és könnyen, gyaloglótávolságban lévő infrastruktúra álljon az emberek rendelkezésére, zöldövezeti pihenőhelyekkel.

A szakemberek több város kialakítását is megvizsgálták: Boston, Koppenhága, Delphi London és Sao Paulo is szerepelt ezek között. Az eredmények arra utalnak, hogy megfelelő városrendezéssel-tervezéssel a szívbetegségek előfordulása akár 15, a cukorbetegségé pedig akár 11 százalékkal csökkenthető.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2016 OKT 01 12:00:00/