A virtuális tanácsadás van annyira hatékony, mint a gyógyszer
Úgy tűnik, a magas vérnyomással küzdő páciensek számára van remény: nem kell feltétlenül gyógyszert szedniük ahhoz, hogy vérnyomásuk normalizálódjon, a beszélgetés szintén hatékony módszernek tűnik.
A vérnyomáscsökkentő gyógyszerek vénykötelesek, és komoly terhet rónak a társadalomra, miközben számos mellékhatásuk is lehet. A felnőtt népesség mintegy fele rendszeresen kényszerül orvosi segítségre, hogy normalizálja vérnyomását.

Egy friss kutatás szerint azonban nem kell rögtön gyógyszerhez nyúlni, hogy jobban legyünk: az online életmódtanácsadás éppúgy hatásos lehet, mint a tabletta. Az American College of Cardiology éves konferenciáján Washingtonban most egy olyan friss kutatás került ismertetésre, amelynek keretében 264 magas vérnyomással küzdő pácienst vizsgálta egy teljes éven keresztül.

A páciensek többsége legalább egy gyógyszert szedett magas vérnyomás ellen. Az alanyokat, akiknek átlagéletkora 58 év körül alakult, két csoportba osztották: az egyik csoport hagyományos gyógyszeres kezelésben részesült, míg a másik online életmódtanácsokat kapott. Az utóbbi csoport különféle applikációkat is kapott, amely segít ellenőrizni és kordában tartani az étrendet, a testmozgást és a stresszreakciókat.

A szakemberek megállapították, hogy a két csoport eredményei között nem mutatkozott jelentős különbség, vagyis a kiterjedt életmódtanácsadás éppúgy hatékony lehet, mint a gyógyszeres kezelés.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 MÁR 27 10:00:00/