A vöröshús-fogyasztás nincs hatással a szív- és érrendszeri betegségek rizikófaktorára
Ha az ajánlott mennyiségnek megfelelő vöröshúst fogyasztunk, nem növekszik rövidtávon a szív- és érrendszeri betegségek kockázata (nem emelkedik a vérnyomás, illetve a vér koleszterinszintje).
„Az elmúlt 20 évben rengeteg olyan tanulmány látott napvilágot, amely a vöröshús fogyasztásának veszélyeire hívta fel a figyelmet. Kutatásunk azonban azt mutatja, hogy a vörös húsok igenis lehetnek az egészséges étrend szerves részei” – fogalmaz Wayne Campbell, a Purdue University dietetikus professzora.

Ennek oka az, hogy a vöröshús tápanyagban gazdag, méghozzá nem csupán kiváló fehérjeforrás, de egyúttal vasban is bővelkedik. A szakember szerint a korábbi kutatások azért ajánlják a vöröshús-bevitel csökkentését, mert kizárólag az alapján mérlegeltek, hogy a résztvevőknek van-e valamilyen szív- és érrendszeri betegsége. Azt azonban egyetlen tanulmány sem igazolja, hogy maga a vöröshús-fogyasztás az, ami a betegség kialakulásához hozzájárult.

Az American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban publikált, 24 korábbi kutatást is elemző anyag szerint hetente háromszor 10 dkg vöröshús fogyasztása esetén nem növekszik a vérnyomás, sem a koleszterinszint.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2016 DEC 29 09:00:00/