Adományt juttatott el a kárpátaljai kórházaknak a Miniszterelnökség kárpátaljai kormánybiztossága
Csap, 2017. július 4.,  Orvosi eszközökből és kórházi berendezésből álló, több mint 400 ezer euró összértékű - Szabad Ferenc kárpátaljai születésű bajorországi orvosprofesszor által összegyűjtött - egészségügyi adományt adott át a kárpátaljai kórházak részére Grezsa István kormánybiztos kedden a Záhony-Csap határátkelőhelyen.

A kamionnyi segélyszállítmányt a Miniszterelnökség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének és összehangolt fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa hivatalosan az Ukrán Vöröskereszt Kárpátalja megyei szervezetének adta át a határállomás ukrán oldalán.
    A helyszínen tartott sajtótájékoztatón Grezsa István elmondta, hogy a német kórházakból összegyűjtött, eredeti áron kétmillió eurót (közel 620 millió forintot) meghaladó összértékű egészségügyi felszerelésből és orvosi eszközökből álló adományt Szabad Ferenc kárpátaljai születésű bajorországi orvosprofesszor, a Bad Neustadt-i körzeti klinika főorvosa szervezte és állította össze a nehéz helyzetben lévő kárpátaljai kórházak számára. A rakomány célba juttatásának valamennyi költségét a Miniszterelnökség kárpátaljai kormánybiztossága állta, így az anyagilag egyáltalán nem terheli a kárpátaljai embereket - tette hozzá.
    Grezsa István köszönetet mondott az Ukrán Vöröskereszt Kárpátalja megyei szervezetének az egészségügyi adomány fogadásáért és elosztásának megszervezéséért. Emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány az elmúlt időszakban több alkalommal segítette a kárpátaljai egészségügyi rendszert, megjegyezve, hogy az egészségügy támogatása jól szimbolizálja a magyar kormány jó szándékát, hiszen - mint fogalmazott - "a lakosság nemzetiségi arányának megfelelően legfeljebb 12 százalékban segítjük nemzettársainkat, a 150 ezres kárpátaljai magyarságot, a most átadott felszerelés is döntő mértékben az ukrán többséget fogja segíteni". "Nagyon reméljük, hogy ezek a gesztusok is igazolják azt, hogy Magyarország megbízható és jó szövetségese Ukrajnának" - mondta, külön megköszönve, hogy "Kárpátalja megye vezetése folyamatosan támogatja a munkánkat, miáltal a közös érdekek mentén a két ország kapcsolatait tudjuk erősíteni".
    Viktor Mikulin kárpátaljai kormányzóhelyettes az újságírók előtt azt hangsúlyozta, hogy rendszeresek a Magyarországról Kárpátaljára érkező egészségügyi támogatások. "Bátran kijelenthetem, hogy a Magyarországtól eddig kapott egészségügyi szállítmányok életeket mentettek Kárpátalján" - mutatott rá, emlékeztetve arra, hogy Ukrajnában zajlik az egészségügy reformja, ezért nagyon jól jön a kárpátaljai egészségügyi intézményeknek a Csapon átadott felszerelés, amely a helyi Vöröskereszt irányításával a megye egészébe eljut.
    A kormányzóhelyettes köszönetet mondott Grezsa István kormánybiztosnak és Szabad Ferenc orvosprofesszornak, mint hangsúlyozta, Kárpátalja szülöttjének az egészségügyi adományért, hiszen - emlékeztetett - "most nagyobb szükségünk van a segítségre, mint korábban bármikor, s a magyar kormány, a magyar nép nagyon sokat segít nekünk ezekben a nehéz időkben".
    Ivanna Szabo, az Ukrán Vöröskereszt Kárpátalja megyei szervezetének elnöke a média munkatársaival ismertette, milyen egészségügyi intézmények részesülnek az orvosi eszközökből és kórházi berendezésből álló segélyadományból, rámutatva, hogy a kárpátaljai kórházaknak igen nagy szükségük van a hasonló támogatásokra. Mint közölte, megyeszerte 13 kórházba juttatnak a már vámkezelt segélyrakományból, amelynek legnagyobb része az Ungváron működő megyei egészségügyi intézményekbe, köztük a kardiológiai központba, a megyei klinikai kórházba, az onkológiai központba, a tüdőkórházba, valamint a munkácsi megyei gyermekkórházba kerül, de részesülnek belőle a többi között a beregszászi, rahói, técsői, nagyszőlősi, volóci járási kórházak is. Elmondása szerint a rakományt vámraktárban helyezik el, és a kijelölt kórházak előre egyeztetett időpontban szállíthatják majd el a nekik juttatott eszközöket és berendezéseket.

Forrás MTI.hu

2017 JÚL 09 12:10:00/