Budapest, 2018. november 20., kedd (MTI) - A siket és nagyothalló gyerekek támogatására szervezi meg idei a Fiatal Családosok Klubja hagyományos jótékonysági adventi vásárát december elsején a Millenáris park B épületében.

    A mostani kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet egy közös ügyre és az önkéntesség fontosságára egyaránt - emelte ki Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, a rendezvényt beharangozó budapesti sajtótájékoztatón kedden.
    "Az önkéntesség arról szól, hogy felelőséggel tartozunk nemcsak a szűk környezetünk, hanem a tágabb közösségünk iránt is" - hangsúlyozta az államtitkár. Hozzáfűzte: ezt a felelősséget tudjuk kifejezni azzal, ha önkéntes tevékenységet folytatunk vagy anyagi támogatással segítünk egy-egy jó ügyet.
    "A Fiatal Családosok Klubja harmadik alkalommal szervezi meg adventi jótékonysági vásárát családszervezetekkel összefogva" - mondta Király Nóra, a klub alapítója és a jótékonysági vásár kezdeményezője. Hozzáfűzte: idén több mint 50 szervezet csatlakozott a felhíváshoz és érkezik a Millenáris parkba, hogy a karácsonyi vásáron saját, kézzel készített ajándékait árusítsa és a befolyt összeggel a Jel Alapítvány jelnyelvet népszerűsítő munkáját támogassa. 
    Az elnök kiemelte: az adománygyűjtésen túl az esemény kiemelt célja, hogy felhívja a figyelmet a nagyothalló emberekre, hiszen Magyarországon majdnem egymillió ember él valamilyen fokú halláskárosodással.
    "Azok a siket gyerekek, akik halló családba születnek, nem tudnak arról, hogy milyen fontos a jelnyelv számukra a nyelvi és más fejlődés szempontjából is" - fejtette ki Tempfli Kátya, a Jel Alapítvány elnöke. Hozzátette: a szervezet azért dolgozik, hogy lehetőséget és eszközt nyújtson a Magyarországon élő hallássérültek számára nyelvi jogaik teljes körű megélésére. Többek közt ezért hozták létre a jelnyelvi játszóházat is, amelyben siket és halló gyerekek játszhatnak együtt. Ezt a játszóházi formát bemutatják majd az adventi vásáron is.
    A rendezvényen a vásár mellett egész napos színpadi programokkal és gyerekfoglalkoztatóval is készülnek. A fellépők között lesz Kozma Orsi énekesnő, valamint a Ringató csapata is, akik elsősorban a legkisebb gyerekekkel érkezőket várják. A Családok Éve programsorozat részeként advent időszakában öt vidéki városban is tartanak majd Ringató Advent - Ezer család énekel családi napot, ennek a sorozatnak a budapesti helyszíne lesz majd az Adventi Jótékonysági Vásár.

MTI

2018 NOV 22 06:14:00/