Agyrázkódás után – Nem mindig a pihenés a legjobb orvosság
Az előírt pihenés – mind fizikai, mind mentális – az agyrázkódás szokásos gyógymódjához tartozik. Azonban egyre több bizonyíték utal arra, hogy egy aktívabb megközelítés jobb kimenetelt biztosít néhány betegnél.

A tünet-specifikus kezelések és az úgynevezett „aktív rehabilitációs stratégia” sokkal hatékonyabb lehet; sokkal jobb lehet a betegség kimenetele, mintha csak szokásosan a pihenést javasolnák – mondja Michael W. Collins, a University of Pittsburgh munkatársa, a tanulmány vezető szerzője.

Az aktív és célzott kezelés segíti a felépülést

Dr. Collins és munkatársai tanulmányukban ún. “egyetértési nyilatkozatot” tettek közzé, mely több agyrázkódással foglalkozó szakértő közös véleményét tartalmazza, különböző egészségügyi szakterületekről (például sportorvosok, honvédorvosok illetve népegészségügyi szakértők véleményét). A szakemberek egyetértettek abban, hogy minden agyrázkódás más, a különböző tüneteknek és kialakult károsodásnak megfelelő adekvát kezelés a cél, mely nem feltétlenül a pihenést jelenti. A multidiszciplináris megközelítésű aktív rehabilitáció segítheti a felépülést. Kiemelték, hogy további kutatás szükséges a klinikai profilok, biomarkerek azonosítására, a kezelések hatékonyságának és időzítésének vizsgálatára.

A közlemény a Congress of Neurological Surgeons (CNS) nevű szervezet Neurosurgery című hivatalos lapjában jelent meg.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2016 DEC 09 09:00:00/