Aki túl sokat eszik, ráncosabb lesz?
Az öregedés nem a bőrfelületen, hanem annál jóval mélyebben sejtszinten kezdődik. Ezért is fontos, hogy megfelelően táplálkozzunk, ugyanakkor szakemberek szerint akár a túl sok kalória is felgyorsíthatja az öregedési folyamatot.
A szakemberek egereket vizsgáltak, és bebizonyosodott, hogy a kalóriabevitel csökkentése lassította az öregedést. A 35 százalékos kalóriacsökkentés hozzájárult ahhoz, hogy az egerek tovább éljenek, és lényegesen fiatalabbak maradjanak.

A Brigham Young University munkatársai két csoportra osztották az egereket, hogy megfigyeljék a kalóriafogyasztás szervezetükre gyakorolt hatását. Az egyik csoport korlátlan mennyiségű ételt kapott, míg a többiek esetében 35 százalékkal csökkentették a kalóriabevitelt.

Ez nagyjából annak felel meg emberi mércével mérve, mintha egy felnőtt férfi a napi ajánlott 2400 kalória helyett csak 1560 kalóriát venne magához, vagy a nő 2000 helyett csupán 1300-at.

A Molecular & Cellular Proteomics című szaklapban publikált anyag szerint a csökkentett kalóriabevitel hatására az eredmények impozánsak voltak: kevesebb ősz haj, karcsúbb és izmosabb teszt, puhább és egyenleteseb bőr, továbbá a betegségek is kisebb arányban jelentkeztek.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 FEB 18 12:00:00/