Akik 6 óra alvással is elvannak, veszélynek teszik ki magukat
Azok az emberek, akik állandóan azzal dicsekszenek, hogy elég nekik csupán néhány óra alvás, a valóságban sokkal fáradtabbak, mint azt hinnék – derül ki egy friss kutatásból.

A legtöbb ember fáradtnak, ingerlékenynek és feszültnek érzi magát, ha nincs meg a napi 7-9 óra alvás. Léteznek azonban az ún. „szuperalvók” – az emberiség igen szűk hányada – akik rendszeresen elvannak kevesebb mint 7 óra alvással is.


Korábban már számos tanulmány vizsgálta a jelenséget, és megállapítást nyert, hogy ezeknek az embereknek genetikai kódja garantálja, hogy ilyen kevés alvással is megelégszik a szervezetük.

„Hiába állítják, hogy jól érzik magukat, egészen valószínű, hogy a hatással van rájuk a kevés alvás” – állítja a kutatás egyik vezetője, Paula Williams, a Utah-i Egyetem pszichológus adjunktusa.


A felmérés során a szakemberek 839 ember agyát vizsgálták, éber állapotban. A résztvevőket két csoportba osztották. Az egyik csoport állt azokból a tagokból, akik 7-12 órát aludtak az elmúlt egy hónapban átlagosan, míg a másik csoport tagjai állításuk szerint csupán 6 órát pihentek.

A szakemberek az utóbbi, keveset alvó csoportot további két részre osztották: egyrészt voltak azok, akik állításuk szerint túl fáradtak voltak ahhoz, hogy normálisan működjenek, míg a másik csoport meggyőződése volt, hogy ők remekül elvannak így is.


A Brain and Behavior című szaklapban publikált anyagból kiderült, hogy hiába hitték a keveset alvók, hogy minden rendben van, az agyhullámaik alapján úgy tűnt, mintha éber állapotban is aludnának.

„A legtöbb ember észre se veszi, ha egy-két percre elalszik. Bár ezek az emberek azt hitték, tökéletesen jól vannak, a vizsgálat során többször is elbóbiskoltak. Mindez a hétköznapokban igen veszélyes lehet” – mondja Williams.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2016 SZE 28 16:00:00/