Aktívan az íróasztal mellett
Szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy az egész napos íróasztalnál ücsörgés árt az egészségnek, ám néhány apró trükkel kivédhetjük a ránk leselkedő veszélyeket.

Az Amerikai Szív Társaság ajánlása alapján hetente legalább 75 percnyi intenzív, vagy 150 percnyi alacsony intenzitású mozgást kellene végeznünk, ami heti öt napon át napi fél órát jelent. Amint azonban arra dr. Daniel Vigil, a Los Angeles-i Kalifornia Egyetem munkatársa felhívta a figyelmet, ez a fél óra akár a munkaidőbe is beültethető, és így máris csökkenthetjük a szívroham vagy éppen a stroke kockázatát. A szakember néhány jótanácsot is ad arra nézve, miként lehet észrevétlenül beiktatni a mindennapjainkba a mozgást anélkül, hogy ez külön erőfeszítésbe kerülne.


A papírkosarat és az egyéb szükséges tárgyakat helyezzük messzebb az íróasztalunktól, így kénytelenek leszünk többször is felállni munka közben. Ha a kollégánkkal meg akarunk valamit beszélni, sétáljunk át hozzá, ne telefonon vagy e-mailen üzenjünk. Ha a mosdóba megyünk, egy másik emeleten levőt válasszunk és lépcsőn menjünk.


Az íróasztalnál ülve a lábunkat vagy karunkat nyújtó szalaggal erősíthetjük, sorban állás közben pedig mindig nyújtsuk a nyakunkat, vállunkat, térdünket pedig hajlítsuk be többször. Ha egy értekezlet másfél óránál tovább tart, a felénél tartsunk egy ötperces szünetet, ami alatt nyújtózhatunk egyet.


Parkoljunk távolabb az irodától, ha pedig tömegközlekedéssel járunk, a cél előtt néhány megállóval szálljunk le, és a maradék utat gyalog tegyük meg.

Töltsünk le valamilyen alkalmazást a telefonunkra, amely aktivitásra buzdít, például amely számlálja a napi megtett lépéseinket, vagy emlékeztet arra, hogy az íróasztalunktól időnként felálljunk.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 AUG 26 09:00:00/