Alkoholfogyasztás mértékkel: mikor teszünk jót a szívünknek?
Úgy tűnik, a mérsékelt alkoholfogyasztással is vigyázni kell: megváltoztatja a szív szerkezetét és növeli a pitvarfibrilláció előfordulását. A pitvarfibrilláció a leggyakoribb szívritmuszavar, mely vérrögök kialakulása révén növeli a stroke (gutaütés) előfordulásának kockázatát.

A San Franciscoi Egyetem kutatásának vezetője Gregory Marcus és csapata a szív bal kamrájának állapotát vették alapul, mint lehetséges kapcsot az alkoholfogyasztás és a pitvarfibrilláció között. A Journal of the American Heart Association folyóiratban megjelent tanulmányban 5000 felnőtt echocardiogramját értékelték a fogyasztott alkoholmennyiséggel összefüggésben. 40 és 60 év közötti embereket vizsgáltak, akik naponta egy alkoholos italt fogyasztottak bevallás szerint. A csoporton belül a pitvarfibrilláció kialakulásának átlagos aránya 8.4 eset/1000 ember/ 1 év, ami azt jelenti, hogy egy 10 éves periódusban 100 emberből 8-nál alakul ki.


Ha az alkoholos italok számát naponta eggyel növeljük, önmagában 5%-kal emeli az éves kockázatot. Továbbá az is kimutatható, hogy minden plusz ital után a szív bal kamrájának szignifikánsan – 0,16mm-rel – nagyobb a falvastagsága. Ebből az következik, hogy az ivás fizikailag károsítja a szívet.


Az alkoholfogyasztás és szívünk egészsége között a kapcsolat tehát nem egyszerű. Míg a mérsékelt alkoholfogyasztás a szívinfarktus kockázatát csökkenti, a pitvarfirillációét és ennek következtében a stroke kockázatát növeli. Marcus igyekszik megfejteni ezeket a folyamatokat, hogy az alkohol miként védi és miként károsítja a szívet. Ezek ismeretében lehetőségük lesz az orvosoknak, hogy személyre szabott tanácsokkal láthassák el betegeiket.

Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2016 OKT 10 16:00:00/