Aszpirin segíthet a rák megelőzésében
A Huntsman Rákintézet (Salt Lake City, Egyesült Államok) munkatársai szerint a széles körben használt szer a daganatok egyik alapvető jelátviteli faktorát, a 2-hidroxiglutarát képződését gátolja.
Az aszpirint a fájdalom- és gyulladásgátlás mellett a vérrögképződés ellen is alkalmazzák. Korábbi eredmények alapján azonban védőfaktorként hat a vastagbélrákkal, és más típusú rosszindulatú daganatokkal szemben is. Dr. Cornelia Ulrich és munkatársai megállapították, hogy a szer gátolja a 2-hidroxiglutarát képződését, mely faktor elősegíti a sejtek daganatos átalakulását. Mindazonáltal, mielőtt megelőző jelleggel adni lehetne, a potenciális mellékhatások (például bélrendszeri vérzés) meg kellett vizsgálni a jelenség okát.

A munkacsoport egy új módszert, az anyagcsere-profil felvételét alkalmazva fedezte fel az aszpirin eddig nem ismert biokémiai hatását. A kezelés kis dózisban mind sejttenyészeti körülmények között, mind 40 önkéntes alanyban csökkentette a 2-hidroxiglutarát metabolit szintjét. Az alkalmazott panel a legtöbb anyagcsere-útvonalat lefedte, ebből az adatsorból sikerült kihalászni az ominózus terméket. A tanulmány a Cancer Epidemiology, Biomarkers, and Prevention oldalain látott napvilágot.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 MÁR 14 17:00:00/