Gyula, 2018. március 21., szerda (MTI) - Átadták a Békés és Csongrád megyében összesen hét kórházat kiszolgáló térségi mosodát szerdán Gyulán, a létesítményt több mint 620 millió forintnyi hazai forrásból építették fel a békési fürdővárosban.

Mészáros János, az egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár az átadási ünnepségen példaértékűnek nevezte azt az együttműködést, amelyet a hét tagintézmény valósított meg a közös gondolkozás és pályázás során az egészségügyi ellátórendszer háttértevékenységének fejlesztése érdekében. 
    Kiemelte, ritka Magyarországon, hogy egy-egy kórház nem a saját infrastruktúráját akarja fejleszteni, hanem közösen tesznek lépéseket a betegellátás javítása érdekében. Megjegyezte, amikor 2012-ben állami fenntartásba kerültek a kórházak, épp az ilyen típusú együttműködések kialakítását szorgalmazták.
    Épp ezért ez a pályázat nyerte el a legnagyobb összeget a kórházkonszolidáció részeként 2016 végén meghirdetett 1,5 milliárdos keretösszegből - tette hozzá a helyettes államtitkár.
    A Gyulán zöldmezős beruházás eredményeként felépülő mosoda látja el tiszta textillel a Békés Megyei Központi Kórház gyulai és békéscsabai tagintézményét, az orosházi kórházat, Csongrád megyében pedig a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ hódmezővásárhelyi és makói tagintézményét, a szentesi kórházat és a Csongrád Megyei Mellkasi Betegek Szakkórházát.
    Becsei László, a Békés Megyei Központi Kórház főigazgatója elmondta, az intézmények a közös beruházás révén évente 75 millió forintot takaríthatnak meg a mosodai szolgáltatáson, a beruházás nyolc év alatt térül meg. 
    Az MTI kérdésére kifejtette, a mosodában naponta 6-9 ezer kilogramm ruhát mosnak ki, a kórházakba 48 órán belül kerül vissza a tiszta textília. 
    Az intézmények szállítóeszközök és új textíliák beszerzésére is nyertek el forrást, összesen több mint 120 millió forint értékben. Emellett 320 millió forintból vásárolták meg - egy korábbi pályázat során - a mosoda központi berendezését, a nagyteljesítményű mosógépet - mondta.
    Kovács József (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője, a gyulai kórház korábbi főigazgatója elmondta, hamarosan elindul a textilazonosító rendszer használata is, amelynek során chipekkel látják el a textíliákat a jobb azonosítás és nyilvántartás érdekében; a chipek és az ehhez szükséges informatikai rendszer már rendelkezésre áll.
    Lénárt Endre, a fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) főigazgató-helyettese elmondta, a 2016 végén meghirdetett pályázat célja egyebek mellett az energiahatékonyság javítása és a betegellátás racionalizálása volt, e feltételeket a március óta működő mosoda megépítése teljesítette.

MTI

2018 MÁR 24 06:32:00/