Az Alzheimer-kórosok kevésbé ismerik fel a fájdalmat
Noha a fájdalomküszöb nem növekszik, számos Alzheimer-kórral küzdő beteg nem képes érzékelni, ha fájdalmat él át.

Amikor a fájdalmas tüneteket nem érzékeli a páciens, nagy az esélye annak, hogy súlyos egészségügyi kockázattal járó betegségek maradnak hosszú időre kezeletlenül. Ennek eredményeként akár szervek károsodhatnak – derül ki a nashville-i Vanderbilt Egyetem friss kutatásából.


A három éven keresztül tartó kutatás során a szakemberek felnőttek két csoportját vizsgálták, akik 65 évesek vagy annál idősebbek voltak. Az egyik csoport tagjai Alzheimer-kórral diagnosztizált idősek voltak, míg a másik csoport tagjainak semmilyen progresszív neurológiai rendellenességgel sem kellett megküzdeni.


A szakemberek egy eszköz segítségével különböző hőfokoknak tették ki az alanyokat, és arra kérték őket, hogy pontozzák a fájdalomérzetet. Ezt követően a kutatók elemezték az alanyok által bevallott fájdalomszintet.


Kiderült, hogy az Alzheimer-kóros betegek kevésbé voltak képesek arra, hogy felismerjék a fájdalmat, ugyanakkor fájdalom-küszöbük nem tűnt el. „Semmi sem utal arra, hogy a betegség előrehaladtával a fájdalomérzékelés teljesen eltűnne. Minden jel arra mutat ugyanakkor, hogy a betegek kevésbé érzékelik, hogy szenvednek” – mondja a kutatást vezető Todd Monroe.

Ezzel együtt további kutatásokra van szükség, hogy kiderüljön, hogyan is hat a fájdalomérzékelésre az Alzheimer-kór progressziója.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2017 ÁPR 21 17:00:00/