Az E-vitamin és a szelén kiegészítők nem csökkentik a demencia kockázatát
Noha a különféle vitaminok és étrendkiegészítők sokat segíthetnek, hogy egészségesebbek legyünk, nem létezik csodafegyver demencia ellen. A University of Kentucky munkatársai azt vizsgálták, hogy milyen hatással vannak a különféle E-vitamin és szelén kiegészítők az idősebb férfiak szervezetére.
„Összességében véve elmondható, hogy öt év kiegészítő tápanyag-kezelés és tizenegy év utókövetés tapasztalata alapján nem figyelhető meg jelentős különbség a kiegészítőket fogyasztó, illetve azokat kerülő idős férfipáciensek esetében. Úgy tűnik, nincs okunk arra, hogy az E vitamint és a szelént ajánljuk a demencia elleni prevencióként” – fogalmaz a kutatást vezető Frederick Schmitt.

A szakemberek 2002 és 2008 között több mint 7500 férfit vizsgáltak az Egyesült Államok és Kanada területén. A csoport tagjai étrendkiegészítőket, illetve placebót szedtek öt éven át, majd tizenegy éven keresztül vizsgálták őket rendszeresen. A kutatás során 325 férfinél állapítottak meg demenciát: 71-en az E-vitamin-csoportban, 78-an a szelén-csoportban, 91-en a mindkét szert szedő csoportban és 85-en a placebo-csoportban voltak.

A kutatókat a két tápanyag azért foglalkoztatja hosszú ideje, mert mindkettő fontos antioxidáns. Csak az Egyesült Államokban több mint 5 millió ember küzd Alzheimerrel. Az étrendkiegészítők és vitaminok fogyasztását a US Food and Drug Administration nem szabályozza, ezért több ilyen terméket gyártó cég is reménykedik a vitaminok preventív erejében.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 MÁR 29 17:00:00/