Az Ebola ellen: 8 kezelés, 2 védőoltás és (1) kevés remény
Reményt adott a két Ebola vírussal fertőzött amerikai humanitárius, akiknek júliusban adták be a ZMapp kísérleti kezelést és azóta már felépültek. Olyannyira, hogy felmerült a fejlesztés alatt álló szerek használata. A WHO szeptember 5-i ülésén engedélyezte néhány kísérleti kezelés és 2 oltóanyag használatát Nyugat-Afrikában. A legkorszerűbb klinikai vizsgálatokat végzik, hogy értékeljék ezeknek a molekuláknak a hatékonyságát. Az egyik ilyen vizsgálatot egy francia csoport végzi Guineában.

A ZMapp hozzájárulhatott két Ebola vírussal fertőzött amerikai gyógyulásához júliusban. De semmi sem biztos. Emlékeztet bennünket, Dr. Bernadette Murgue, az INSERM (Mikrobiológiai és Fertőző Betegségek Intézete) igazgatóhelyettese. Azonban ez az egyike a nyolc kezelésnek és két vakcinának, amelyeket a WHO szakértői tanulmányoztak, hogy beadhatóak-e a betegek számára. És valóban szeptember 5-én este, a szervezet bejelentette, hogy engedélyezte 8 molekula és 2 kísérleti vakcina használatát szigorúan ellenőrzött keretek között.

Bernadette Murgue csoportja az egyik, amelyik a terepen végezhet kísérleteket. "Azt tervezzük, hogy a kísérleteket Guineában egy nagyon kisszámú betegen végezzük: 30-50 fő. (…) Elsősorban a halálozásokra gyakorolt hatását vizsgáljuk és azután a vírusterhelést." A tanulmány várhatóan a fertőzés korai szakaszában lévő felnőtteket célozza, akik nem szenvednek más betegségben.

Továbbra is fennáll a kérdés, a molekulák elérhetőségét illetően, hiszen „csak az egyik molekula áll jelentős mennyiségben a rendelkezésünkre ez a favipiravir", mondja Dr. Murgue. A gyógyszer már a 3. fázisban van és más betegségek megfékezésére szánták. Többek között a szövődményes influenzára”. "Több mint 1000 beteg kapta ezt a kezelést. "

Azonban Bruno Lina lyon-i virológus professzor szerint "sok ilyen engedélyezés előtti molekula alkalmazása bonyolult lehet. A rendelkezésre álló adagok alacsony száma és azok elérhetősége gyorsan megmutatja a bennük rejlő lehetőségek határait." Ami a vakcinákat illeti, "nagyon korai szakaszban vannak! "

Elsősorban egészségügyi katasztrófa

Bár ezeknek a molekuláknak legtöbbje nagyon kísérleti, a tervezett klinikai vizsgálatok elősegíthetik a kutatás az Ebola vírus ellen, amely ellen semmi sincs ma. "Ez azért fontos, mert ha most mi nem tesszük meg, a következő járványkor, azonos problémáknak lesznek kitéve utódaink, nem lesz kezelés...", mondta Dr. Murgue. Azonban "a prioritás, a jelenlegi járvány megfékezése, ami egyszerűen egészségügyi katasztrófa. Libériában, az orvosok alapvető védelemmel sem rendelkeznek: nincs kesztyűjük... Ilyen szegénységben, nem tudják rendesen végezni a munkájukat. Ezen a szinten is komoly erőfeszítésekre van szükség!"

A maga részéről, Dr. Lina ugyanezt a megfigyelést teszi. Elmondása szerint: "kevés a rendelkezésre álló pénz, és a WHO-nak kezelnie kell a legtöbb kísérleti molekula hiányát." Ezek a molekulák csak nagyon kis mennyiségben érhetők el, és legkorábban 2015 elejére állíthatók elő újabb adagok. "Ez megerősíti annak szükségességét, hogy a terepen a megelőzésre koncentráljanak. Ezzel a járványt kontrolálhatnák. Hiba lenne azt gondolni, hogy ezek a kísérleti molekulák és vakcinák azonnali megoldást nyújthatnak,"mondta Lina professzor.

A WHO, amely úgy tűnik, tudatában van a helyzettel, arra is rámutat tanulmányában, hogy "az engedélyezés előtti gyógyszerek felhasználása és az esetleges klinikai vizsgálatok nem terelhetik el a figyelmet a lényeges intézkedésekről. Ami nem más, mint egy hatékony ellátási rendszer megteremtése, az új fertőzések megelőzése, a betegekkel érintkezők szigorú ellenőrzése, a társadalmi mozgósítás és a betegség ismertetése a lakosság körében. Ezek a döntő elemek, amelyekkel a járványnak véget lehet vetni."


Forrás: destinationsante.com
2014 SZE 11 19:29:47/