Az Egészséges Budapest Program keretében megújul a szigetszentmiklósi rendelőintézet
      Szigetszentmiklós, 2017. december 8., péntek (MTI) - Az Egészséges Budapest Program keretében a kormány a Szigetszentmiklósi Szakorvosi Rendelőintézet fejlesztésére 352 millió forint támogatást nyújt - közölte Bóna Zoltán, a térség fideszes országgyűlési képviselője pénteken sajtótájékoztatón.

Bóna Zoltán a Szigetszentmiklósi Szakorvosi Rendelőintézetben elmondta, hogy a térség az Egészséges Budapest Program keretében 352 millió forint fejlesztési támogatásban részesül, ami tovább növeli a korábban, 2011-2012-ben kapott 1,2 milliárdos fejlesztési támogatás összegét. Hozzátette, hogy ebből a pénzből megújul az intézmény eszközparkja, és egy új épületrésszel is gazdagodik a rendelő. Már ebben az évben 38,2 milliárd forintot költ a kormány a rendelőintézet eszközparkjának fejlesztésére, így vásárolnak például egy modern ultrahang-berendezést, egy sebészeti lézert, egy magzati CT-t és más informatikai eszközöket is - fűzte hozzá Bóna Zoltán.
    Az országgyűlési képviselő beszélt arról is, hogy az új épületrész 383 négyzetméteres lesz, amelybe integrálni tudják a többi, távolabb található szakrendelőket is. Hozzátette: korszerű, megfelelően akadálymentesített és napelemmel ellátott épületet kapnak a szigetszentmiklósiak.
    Kitért arra: a rendelőintézet nagyrészt járóbeteg-ellátásnak, kisebb részben pedig alapellátásnak ad helyet; naponta 1400-1500 beteget látnak el: 20 településről hozzávetőleg 150 ezer ember tartozik ide.
    Emlékeztetett: 2010 óta a kormány uniós támogatás segítségével 500 milliárd forintot fordított a vidéki egészségügyi hálózat fejlesztésére, és most a 2026-ig terjedő időszakban 700 milliárd forint jut a fővárosra és az agglomerációra a költségvetésből. Hozzátette: 2010 óta a kormány 72 kórházat, 54 rendelőintézetet és 97 mentőállomást újított fel; emellett 23 új rendelőintézetet és 30 mentőállomást építettek országszerte.
    Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár arról beszélt, hogy mindig van mit javítani az egészségügyi ellátórendszeren, de most először "van meg a kabát, és utána varrjuk hozzá a gombot".
    Raffay Éva, a rendelőintézet főigazgatója elmondta, hogy a nőgyógyászati mammográfiai berendezés nagyban segíti a környéken élők nőgyógyászati szűrését, mivel eddig ezekért a vizsgálatokért a kistarcsai kórházba kellett utazni.

MTI fotó drbarabasbotond.hu

2017 DEC 10 06:44:00/