Az FDA szerint kétszer is meg kell gondolni, hogy készíttetünk-e tetoválást
Az USA Élelmiszer és Gyógyszerellenőrzési Hivatala (FDA) szerint az Egyesült Államokban egyre népszerűbb a tetováltatás, a bőr díszítése azonban kockázatokkal jár.

Dr. Linda Katz, az FDA szakértője elmondta, hogy egyre több bejelentés érkezik szennyezett tetoválótinta okozta fertőzésekről és a tintára adott allergiás reakciókról.


A szakértő azt tanácsolja azoknak, akik tetoválás készíttetését tervezik, hogy alaposan gondolják át a döntést, mert a tetoválás eltávolítása bonyolult és valószínűleg fájdalmas eljárás, és bizonyos mértékű hegesedés nélkül nem lehet elvégezni.


Ha valaki mégis a tetoválás mellett dönt, bizonyosodjon meg arról, hogy a tetováló szalon és tetováló művész minden vonatkozó törvényi előírást betart. Katz szerint a nem higiénikus gyakorlatok, a nem steril tűk és a szennyezett tinta miatt is lehet aggódni. Fertőzést mikroorganizmusokkal, például baktériumokkal vagy penészgombával szennyezett tintától lehet kapni. A szennyeződés a gyártási folyamat alatt, vagy akár a tetováló szalonban is bekövetkezhet. Ennek egyik gyakori oka a festékanyagok hígításához használt nem steril víz.


Nincs biztos módja annak, hogy megállapítsuk, biztonságos-e a tinta, mert ránézésre és szagra nem lehet eldönteni. A tinta még akkor is lehet fertőzött, ha a flakonja hermetikusan le van zárva vagy eredeti nejloncsomagolásban van, illetve a címkéjén az áll, hogy steril.


A tetoválás okozta fertőzést a tetoválás helyén jelentkező bőrkiütés, vagy láz jelezheti. Súlyosabb fertőzés esetén magas láz, remegés, hidegrázás és verejtékezés alakulhat ki. Súlyos fertőzések esetén hónapokig tartó antibiotikum kezelésre lehet szükség. Dr. Katz azt javasolja, hogy ha valaki a fertőzés jeleit vagy allergiás reakciót tapasztal magán, minél hamarabb forduljon orvoshoz.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 JÚN 17 16:00:00/