Budapest, 2018. december 12., szerda (OS) - Az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) fontosnak tartja, hogy a közvélemény hiteles információkhoz jusson a gyógyászati segédeszköz ellátásról.

Az OSZ az elmúlt napokban a gyógyászati segédeszköz ellátásról megjelent téves információk miatt a következők közzétételét tartja fontosnak:

A támogatott gyógyászati segédeszközök Magyarországon egymillió ember rehabilitációjához, életminőségének javításához járulnak hozzá.

A támogatott gyógyászati segédeszközöket jellemzően a járóbeteg-ellátás keretében, kisebb részben a kórházakban, de vényre írják fel. Ezért a támogatott gyógyászati segédeszközök és a kórházi adósság között semmilyen összefüggés nincs.

A támogatott gyógyászati segédeszközök gyakorlatilag hatósági áras termékek, mivel az áruk emeléséhez az egészségbiztosító jóváhagyása szükséges. A támogatott gyógyászati segédeszközök ára tizenöt éve változatlan. Így nincs semmilyen alapja annak a kijelentésnek, hogy a gyógyászati segédeszközöknek "egy év alatt is jelentősen megemelkedett az ára".

A segédeszközök támogatására fordított költségvetési források növekedése elsősorban az igénybe vevők számának bővülésével magyarázható.


    Kiadó: Orvostechnikai Szövetség

MTI

2018 DEC 14 06:24:00/