Az agy mágnesezésével gyógyítanák az anorexiát
Brit tudósok felfedezték, hogy mágnesezéssel segíteni lehet az anorexiában szenvedő nőknek abba, hogy ismét visszanyerjék az irányítást saját életük felett.

A King’s College London munkatársai az étkezési rendellenesség legfőbb tüneteit tudták csökkenteni már egyetlen mágneses stimuláció révén, ami reményt adhat arra, hogy ez a sokakat érintő betegség a jövőben talán könnyebben visszaszoríthatóvá válik.


Az anorexiát sokan csak a kóros soványsággal kapcsolják össze, pedig a betegség kihat a csontokra is, sőt a szívet is veszélyezteti. A gyógyszerek nem igazán nyújtanak segítséget, a tanácsadás pedig csupán az érintettek 10 százalékát tudja megmenteni a betegségtől, aminek következtében ötből egy anorexiával küzdő páciens idő előtt életét veszti.


Az új módszer, a repetatív transzkraniális mágneses stimuláció (rTMS) lényege az, hogy a fejbőrre helyeznek egy mágneses tekercset, és ennek segítségével stimulálják az agy elektromos áramköreit. A páciens mindössze egy enyhe tapogatást érez a feje belsejében, miközben agyának túlzottan aktív területei lecsillapodnak, a kevéssé aktívak pedig beindulnak. Bármilyen bizarrnak tűnik is a módszer, úgy tűnik hatásos számos betegség gyógyításában a depressziótól kezdve a kábítószer-függőségig. Anorexiások esetében a mágneses tekercset az agy azon területére helyezik, amely az önuralomért felelős és az anorexiásoknál általában alulműködik.


A Plos One című lapban közzétett kísérlet során negyvenkilenc anorexiás férfi és nő részesült kezelésben, melyek egy része valódi volt, másik része álkezelés. Az eredmények azt mutatták, hogy azok, akik a valós kezelésben részesültek, utána kevésbé érezték úgy, hogy vissza kéne szorítani az étkezésüket, kevésbé érezték magukat tele, illetve kövérnek, és sokkal inkább képesek voltak kontrollálni a cselekedeteiket.


A kutatást vezető dr. Jessica McClelland úgy véli, a vizsgálati eredmények nagyon ígéretesek, és miután az anorexia mentális betegség, éppen ideje olyan kezeléseket bevetni, ahol az agyat célozzák meg a szakemberek. Minél hamarabb részesül valaki a megfelelő kezelésben, annál valószínűbb, hogy sikeres lesz a gyógyulás, és teljes lesz a felépülés.


 
Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 MÁJ 17 09:00:00/