Az agy stimulálásával gyógyítható a bulimia
Az agy elektromos stimulálásával átmenetileg mérsékelhetők a bulimia nervosa tünetei – derül ki egy friss kutatásból, amelynek során 37 étkezési zavarral küzdő nőt vizsgáltak.
Az alanyok 20 perces kezeléseken estek át, amelynek során az agy jutalomközpontját és önszabályozásért felelős régióit stimulálták, de ezen felül egy alkalommal további 30 másodpercen keresztül külön is ingerelték a központot.

A kezelést követő 24 órában a résztvevők beszámoltak arról, hogyan alakultak betegségük tünetei (pl. a nagy vágy az evésre; a rettegés a hízástól stb). A tünetek mindenkinél enyhültek az agyi stimulációt követően – olvasható a PLOS One című szaklap friss számában.

„Ezek egyelőre még igen szerény, korai eredmények, mindenesetre az agy elektromos stimulációja mindenképpen ígéretes kezelés lehet a jövőre nézve” – mondja a kutatást vezető Maria Kekic, a King’s College London munkatársa.

A szakember szerint valószínű, hogy egy hosszabb ideig tartó, nagyobb létszámú kísérlet estén még pozitívabb eredményekkel számolhatnának, de a jelenlegi reakciókkal is elégedettek.

A bulimia nervosa megszokott kezelési módja a kognitív viselkedésterápia, sajnos azonban a friss kutatások szerint a páciensek felénél visszaesés figyelhető meg, így mindenképpen új módszerek feltérképezésére van szükség.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 FEB 06 09:00:00/