Az agyhártyagyulladás már percek alatt diagnosztizálható
A brit egészségbiztosító, az NHS reményei szerint az új, egyszerű teszt, amelynek segítségével percek alatt diagnosztizálható az agyhártyagyulladás, öt éven belül egy igen széles kör számára elérhető lesz világszerte.

„Az agyhártyagyulladás kimutatásához jelenleg egy viszonylag hosszadalmas eljárásra van szükség, amelynek keretében a vérvételt követően baktériumtenyészetre kerül sor, az új eljárás azonban azt ígéri, hogy már néhány perc is elég lesz a diagnózishoz. Ez egy jelentős áttörés a tudomány világában, amely gyerekek életének százait mentheti meg” – állítják az Imperial College London munkatársai.


Jelenleg az agyhártyagyulladás kimutatásához egy 48 órás folyamatra van szükség, és maga az eljárás az elmúlt 100 évben alig változott. Az új módszer ezzel szemben egy egyszerű tűszúrás volna az ujjbegybe, ami aztán a terhességi teszthez hasonlóan perceken belül színes fénnyel jelezné a diagnózist.


A probléma jelenleg az, hogy mivel a baktériumtenyészetre 48 órát kell várni, az orvosok általában a tünetek alapján próbálják kiszűrni a betegséget, de előfordulhat, hogy a súlyos, akár végzetes következményekkel is járó agyhártyagyulladás tünetei egy egyszerű influenzáéra hasonlítanak. A leggyakoribb tünet a láz, ami sokszor ártalmatlan problémának tűnik.

A betegség nehéz azonosíthatósága miatt sajnos előfordul, hogy mire a pácienst kórházba szállítják, már nem lehet rajta segíteni. A gyorsteszt segítségével a hasonló értelmetlen tragédiák elkerülhetők volnának.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2017 FEB 27 09:00:00/