Az agyi stimuláció hatására eredményesebb az edzés
Hosszabban képes az ember láberősítő gyakorlatokat végezni, amennyiben közben az agya is ingerlésre kerül – derül ki a Kenti Egyetem friss kutatásából.
Hosszabban képes az ember láberősítő gyakorlatokat végezni, amennyiben közben az agya is ingerlésre kerül – derül ki a Kenti Egyetem friss kutatásából.

A szakemberek az ún. transcranialis egyenáram-ingerlés (tDCS) módszerének hatásait tesztelték, amely egyfajta nem-invazív agyi stimuláció. Arra voltak kíváncsiak, hogy a tDCS hatására milyen neuromuszkuláris, fiziológiai és percepciós válaszokra kerül sor lábedzés esetén.

Dr. Lex Mauger felfedezte, hogy a tDCS hatására mintegy 15 százalékkal később fáradnak el a láb izmai. Mindez valószínűleg annak köszönhető, hogy a résztvevők kevésbé érezték úgy, hogy megerőltetik egymást.

Ez az eredmény azonban csak akkor került a felszínre, ha az elektródák egy bizonyos módon kerültek elhelyezésre. A kutatás mindenesetre egyértelműen bizonyítja, hogy az agyi stimuláció lényegesen hatékonyabbá teheti az edzéseket, még ha a tDCS mindennapi alkalmazása egyelőre a szakemberek szerint nem megvalósítható, hiszen erre a típusú ingerlésre kizárólag laboratóriumi körülmények között kerülhet sor.

„A stimulációnak köszönhetően a résztvevők kevésbé fáradtak el, így hosszabb ideig bírták az edzést, és az eredményesebbnek is bizonyult” – összegzi a lényeget Dr. Mauger.

Az anyag a Neuroscience című szaklap friss számában került publikálásra.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2016 NOV 08 09:00:00/