Az aktív társasági élet jót tesz az idősek agyának
Érdemes állandó, aktív kapcsolatot ápolni a rokonokkal és a barátokkal idős korban is, mivel mindez rengeteget segít abban, hogy az idős ember hosszú távon is szellemileg friss maradjon.
„Gyakori jelenség, hogy csökken a kapcsolati háló, ahogyan az ember öregszik” – mondja a kutatást vezető Marilyn Albert, a baltimore-i John Hopkins University munkatársa. „Ez az anyag azzal kapcsolatban igyekszik segítséget nyújtani, hogy hogyan ápolhatunk szorosabb kapcsolatot a számunkra fontos emberekkel az időskor előrehaladtával” – teszi hozzá a szakember.

A kutatás az emberi kapcsolatok fontossága mellett azt is kiemeli, hogy a háziállat is fontos segítség nehéz időszakban. A házi kedvenc és az időseket összefogó közösségek nagyban segítenek abban, hogy a páciens sokáig friss maradjon mind mentálisan, mind fizikailag.

Az AARP friss kutatásából nemrég kiderült, hogy a 40 évesnél idősebbek meglepően magányosak: tízből négy embernek saját állítása szerint nincs kapcsolati hálója, vagyis egy olyan közösség, ahol jól érezné magát, akikre számíthatna. Kiderült az is, hogy minél magányosabb valaki, az idő előrehaladtával annál több probléma merül fel mentális egészségével kapcsolatban is.

Albert felhívja a figyelmet arra, hogy a társasági kapcsolatok nagyban hozzájárulnak a kognitív gyengülés elkerüléséhez, ezért fontos mindent megtenni, hogy társaságban legyünk idősebb korunkban is.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 FEB 26 12:05:00/