Az alvással kapcsolatos problémák gyulladásos betegségekre utalnak
Az alvászavarok és a hosszú alvásidő egyaránt veszélyesek lehetnek, ha gyulladásos betegségek kialakulásáról van szó – derül ki a Biological Psychiatry című szaklapban publikált friss kutatásból.

„Fontos kiemelni, hogy a túl kevés és a túl sok alvás egyaránt veszélyes lehet, hiszen mindkettő gyulladásos folyamatokra utalhat a szervezetben. Mindez pedig a depresszió és más betegségek kialakulásához vezethet” – mondja Dr. John Krystal, a Biological Psychiatry szerkesztője.


Az amerikai Járványkezelési- és Megelőzési Központ (Centers for Disease Control and Prevention) friss adatai szerint a nem megfelelő alvásminőség népbetegségnek számít napjainkban. A leggyakoribb problémák között az inszomnia szerepel, mely nagy mértékben növeli a gyulladásos betegségek kialakulásának esélyét, és hozzájárul a magas halandósághoz is.


A szakemberek egyelőre nem értik pontosan, hogy milyen ok-okozati összefüggés lehet az alvásproblémák és a gyulladásos betegségek között, az azonban biztos, hogy bizonyos összefüggés mindenképpen van. Ezek a problémák gyakran magas vérnyomáshoz, szív- és érrendszeri megbetegedésekhez és 2-es típusú diabéteszhez köthetők, így fokozottan érdemes odafigyelni rájuk.


Az UCLA friss kutatása most 72 korábbi tanulmány eredményeit vetette össze, amely több mint 50 ezer ember alvási szokásait vizsgálta. A szakemberek szerint 7-8 óra számít egészséges alvásmennyiségnek felnőttkorban, ehhez képest az álmatlansággal küzdők és a több mint 8 órát alvók mint magasabb CRP és IL-6 szinttel rendelkeztek, amelyek gyulladásos folyamatokra utalnak a szervezetben.

A szakemberek szerint az étrend és a fizikai aktivitás mellett az alvásmennyiség az, ami a legtöbbet elárulja az általános egészségi állapotról.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2017 ÁPR 27 10:00:00/