Az alvást is lehet tanítani
Az 1-3 éves gyermekek körében mintegy 15-20%-ra tehető az éjszakai felkelések előfordulása. A természetes éjszakai ébredések során a gyermeknek ugyanazokra a mechanizmusokra van szüksége a visszaalváshoz, mint amik az elalvását segítették.
A gyakori kelések hátterében a nem megfelelő elalvási szokások állnak – mondja Dr. Stephanie Zandieh, a Pediatric Sleep Disorders and Apnea Center (The Valley Hospital) igazgatója. Az elalvást segítő szokások lehetnek megfelelőek (mint pl. az ujjszopás) és problémásak (mely a szülők aktív jelenlétét igénylik,és melyet az éjszakai ébredés során nem tud a gyermek önállóan alkalmazni) – magyarázza Zandieh.

A szakemberek összegyűjtöttek néhány hasznos tippet, mely segítheti az átalvásokat:

Napközbeni alvás és a korai lefekvés.
Ún. biztonsági vagy szeretett tárgy – pl. egy játék baba vagy takaró – melynek jelenléte biztonságérzetet ad a gyermeknek.
Következetes esti rutin.
Egységes hálószobai környezet (hasonló világítás fektetéskor és az éjszaka során)
A gyermek ébren ágyba tétele, hogy gyakorolja az önálló elalvást.
Ha sír vagy kiabál a gyermek, természetesen nézze meg. Az ellenőrzés legyen nyugtató, és tartson annyi ideig, amíg szükségesnek érzi. A gyermek ezáltal tudni fogja, hogy ön jelen van.
Válaszoljon a gyermek hívására éjszaka.
Fokozatos megközelítés: az gyermek önálló elalvását segítheti, ha kezdetben benn marad vele a szobában. Először a kiságya mellé ülve szorosan, majd egyre nagyobb távolságokra, figyelheti, segítheti az önálló elalvását.
Legyen következetes és ne adja fel. Az első pár éjszaka nehéz lehet, de egy pár héten belül látszani fog a javulás.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 JAN 16 09:15:00/