Az anyajegy nem az egyetlen jele a melanómának
A szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy a leghalálosabb bőrrák típussal diagnosztizált betegek többségén húsznál kevesebb anyajegy található.

A felfedezés azért jelentős, mert eddig úgy tartották, hogy a változó vagy szabálytalan anyajegyek a melanóma legfontosabb jelei. Korábbi kutatások azt mutatták, hogy a teljes anyajegyek és az atípusos anyajegyek száma a betegség megnövekedett kockázatával függ össze. Az anyajegy minták és a daganat vastagsága, valamint a daganat prognózisa közötti kapcsolat azonban nagyon összetett.


A Harvard T.H Chan közegészségügyi karának kutatói azt állítják, hogy az orvosoknak nem szabad kizárólag az anyajegyeket tekinteniük a betegség figyelmeztető előjelének. Eredményeikből az derült ki, hogy a melanómás betegek kétharmada húsznál kevesebb anyajeggyel rendelkezik a testén. Ráadásul nagyon kevés melanómás beteg esetében mutatták ki „veszélyes” anyajegyek jelenlétét, és a vizsgált betegek háromnegyedén nem találtak szabálytalan anyajegyet.


Dr. Alan Geller, a JAMA Dermatology című szaklapban megjelent kutatás vezetője elmondta, hogy a szakemberek még mindig úgy tartják, hogy a páciens bőrén lévő anyajegyek száma és típusa összefüggésben áll a betegség kialakulásának valószínűségével. Az új eredmények fényében azonban a szakértők úgy vélik, hogy az e minták közötti összefüggés összetettebb, ezért az orvosoknak és a betegeknek nem szabad kizárólag az anyajegyek teljes számát tekinteni a bőrvizsgálatok egyedüli indokának, és nem szabad csak ez alapján meghatározni a beteg kockázati státuszát.


Forrás: MTI - Foto: Pixabay
2016 ÁPR 17 11:40:18/