Az apa életmódja is hatással van az utód egészségére
Nem csak az anya, de az apa étrendje és súlya is hatással lehet a lánygyerek későbbi mellrák-kilátásaira – derül ki egy friss kutatásból.

Számos korábbi kutatás bizonyítja, hogy az anya étrendje és súlya a terhesség során hatással van az utód későbbi egészségére: többek között például arra is, hogy milyen eséllyel alakul ki nála felnőtt korábban mellrák. Most egy új kutatás abba az irányba mutat, hogy z apák esetében is hasonló a helyzet: a túlsúlyos apa esetében a sperma génexpressziója megváltozik, ami hatással lehet a lánygyerek későbbi mellrák-kilátásaira.


A Scientific Repport című szaklapban publikált kutatás szerint a bőrrák után a mellrák a második leggyakoribb rákfajta az Egyesült Államokban, évente mintegy 246 660 új esetet diagnosztizálnak. Már régóta tudományos tény, hogy bizonyos genetikai változások nagy mértékben befolyásolják a mellrák kialakulásának kockázatát, és az is világos, hogy ezeknek 5-10 százaléka örökletes.


A kutatás során a fő fókusz kimondottan az apa életmódjának hatása volt az utódra. Ennek tesztelésére az egerek kontrollcsoportja normál étrendet kapott, míg a másik csoport kimondottan kalóriagazdag, zsíros kosztot, hogy mielőbb hízni kezdjenek. A nőstény egerek mindegyike normál testsúlyú volt.


Kiderült, hogy a túlsúlyos apák utódjai egyrészt nagyobb születési súllyal jöttek a világra, másrészt hajlamosabbak voltak arra, hogy a későbbiekben mellrák alakuljon ki náluk. A szakemberek ebből arra következtetnek, hogy a korábbi hiedelmekkel szemben nem csak az anya, de az apa életmódja és testsúlya is befolyásolja az utód későbbi rák-kilátásait, mivel a sperma génexpresszióját negatívan befolyásolja a túlsúly.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 JÚL 09 12:08:00/