Az egyensúlyi rendszer hanyatlása a negyvenes éveinkben kezdődik
Mozgást felismerő és érzékelőképességünk korunk előrehaladtával romlik. A vesztibuláris (egyensúlyi) rendszer zavara – az ebből fakadó esések következtében – az egyik vezető halálok az amerikaiaknál.
A Massachusetts Eye and Ear szervezet kutatói azt találták, hogy az egyensúlyi és térbeli tájékozódás képessége nyilvánvaló romlást mutat a negyven év feletti korosztályban.

A tanulmány szerzője Daniel M. Merfeld elmondta, hogy az emelkedő vesztibuláris küszöbérték egyértelműen a romló egyensúly következménye. Vesztibuláris küszöbérték alatt azt a legkisebb elmozdulást értjük, melyet az illető még pontosan érzékelni képes. A csökkent egyensúlyi képességgel pedig emelkedik az esések valószínűsége. A lakosság több, mint fele fordul orvoshoz élete során, valamilyen a vesztibuláris rendszerrel kapcsolatba hozható tünet miatt (például szédülés, egyensúlyi zavar, homályos látás).

A kutatók célja annak meghatározása volt, hogy a nem vagy a kor befolyásolja- e a vesztibuláris rendszer működésének romlását. A 18 és 80 év közötti korosztályt vizsgálva egyértelműen azt tapasztalták, hogy nincs különbség a férfiak és a nők eredményei között.

A vesztibuláris küszöbérték és az egyensúly közötti szoros korreláció miatt fontos a jövőben olyan vizsgáló módszereket kidolgozni, melyek pontosabb képet adnak a funkció megítélésére és lehetőséget nyújtanak olyan egyensúlyi segédeszközök és fizikoterápiás módszerek kidolgozására, melyek által az esések elkerülhetővé válnak.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2016 DEC 07 16:00:00/