Az elhízás hozzájárul a felnőttkori asztma kialakulásához?
Bár az elhízást és a felnőttkori asztma kialakulását eddig is kapcsolatba hozták egymással, egy új kutatás szerint az összefüggés sokkal szorosabb, mint eddig gondoltuk! 
Az asztma egy krónikus állapot, amelynek lényege, hogy bizonyos anyagok vagy hatások a légutak gyulladását okozzák, ennek eredményeként pedig kevesebb levegő jut a tüdőbe. Az asztma nagy valószínűséggel már gyermekkorban jelentkezik, ha a családi kórtörténetben előfordul, érdemes gyanakodni rá, de lehetséges, hogy felnőttkorban alakul ki. Nem azonos az allergiával, de a kettő gyakran együtt jár, és érdekes módon különösen a nőket és azokat veszélyeztetheti a felnőttkori asztma, akik allergiásak a macskaszőrre.

Az asztmás tüneteket számos anyag kiválthatja: pollenek, háziállatok szőre, penész, por, élelmiszerek, cigarettafüst, tisztítószerek, stb. A nevetés és a sírás, amelyek során a légzés nehezebb, szintén okozhatnak asztmás rohamot, egyes betegek pedig a száraz szélre vagy hideg levegőre reagálnak. 

Egy új kutatási eredmény szerint viszont a felnőttkori asztma kialakulásában az eddig is ismert allergiás érzékenység mellett jelentős szerepe van az elhízásnak: bár a túlsúlyt korábban is kockázati tényezőnek tekintették az orvosok, a kutatás megállapította, hogy minél magasabb a testsúly, annál nagyobb a felnőttkori asztma kialakulásának valószínűsége, túlsúly esetén pedig akár 50%-kal is nőhet a kockázat!


Forrás: http://www.healthnewswebsite.com/
2014 AUG 05 16:46:51/