Az emberek többsége nem tudja, hogyan tartsa kordában koleszterinszintjét
A magas koleszterinszinttel küzdő páciensek fontosnak tartják ugyan, hogy tudatosan kezeljék a problémát, de többségük nem ismer konkrét módszereket, amelyek segítségével mindez megtehető – derül ki az American Heart Association friss felméréséből.

„Azt szerettük volna feltérképezni, hogy miként viszonyulnak az emberek a magas koleszterintszinthez, és mit tesznek a pozitív változás érdekében” – mondja a kutatást vezető Mary Ann Bauman. A szakember szerint súlyos probléma, hogy még a leginkább veszélyeztetett csoportok sincsenek tisztában az ajánlott életmódváltás alapjaival.


A magas koleszterinszinttel összefüggésbe hozható stroke és egyéb szívbetegségek 2,6 millió ember halálát okozzák évente csak az Egyesült Államokban. A megkérdezettek 82 százaléka tisztában van az összefüggéssel, de abban már nem bízik, hogy rajta is múlhat a pozitív változás. Azok, akik küzdöttek már súlyos szív- és érrendszeri betegséggel, alábecsülik a problémát, és 21 százalékuk az elmúlt egy évben nem is kért vérképet.

Kiderült az is, hogy az orvosok a legtöbb esetben – 79 százalék – gyógyszeres kezelést ajánlanak, 78 százalékban a rendszeres testmozgás is terítékre kerül, étrendbeli változást pedig 70 százalék javasol.


Az amerikai felnőttek mintegy 40 százaléka az ideálisnál magasabb koleszterintszinttel éli mindennapjait.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 ÁPR 19 10:00:00/