Az erős izom a memóriára is jótékonyan hat
A bostoni Northeastern Egyetem kutatói 79, kilenc és tizenegy év közötti gyereket kísértek figyelemmel egy vizsgálat során, és megállapították, hogy a nagyobb izomerő élesebb memóriával párosul.
Amint arról a Medicine & Science in Sports & Exercise című lapban közzétett kutatás egyik résztvevője, Charles Hillman professzor beszámolt, a mai gyerekek egyre kevésbé aktívak, sok a túlsúlyos közöttük, pedig a mostani kutatás egyértelműen alátámasztja, hogy a fittség nem csupán a testi, lelki egészségre van jó hatással, de az iskolai teljesítményre is.

A vizsgálatban résztvevő gyerekeknek egyrészt felmérték az általános fittségét, mind a felső, mind az alsó testükét, valamint az izmaik erősségét, majd különféle tesztekkel ellenőrizték az emlékezetüket. Az izomerősség felmérése során nem súlyt kellett emelniük, hanem olyan gyakorlatokat végezniük, melyek nagyfokú aktivitást igényeltek, például fekvőtámasz, guggolás, medicin labda emelgetése. Mind a lányoknál, mind a fiúknál az derült ki, hogy az úgynevezett munkamemóriája azoknak volt jobb, akik izmosabbak voltak.

A memória és az izomerő közötti összefüggés pontos okára még nem jöttek rá a szakemberek, de állatkutatásokból tudni lehet, hogy a nagyobb izomerő elősegíti az agyban a neuronok közötti kapcsolatok kialakulását, ezért könnyen lehet, hogy az emberek esetében is ugyanerről van szó.


2017 ÁPR 25 17:00:00/