Az étel megrágása védhet a fertőzésektől
„Rágd meg az ételt!” Sokunknak ismerős lehet az előző mondat a gyerekkorából. Egy nemrégiben megjelent kutatás szerint bölcsek lennénk, ha megfogadnánk ezt a tanácsot. Az eredmények szerint az étel megrágásával olyan immunsejtek szabadulnak fel, melyek védelmet nyújtanak a fertőzésekkel szemben. A kutatás az Immunity című kiadványban jelent meg.
A kutatásból kiderül, hogy a rágás – melynek az orvosi kifejezése a masztikáció – serkenti a Th17 immunsejtek felszabadulását a szájban. A Th17 az adaptív immunrendszer része, mely specifikus antigéneket használ az ártalmas patogénekkel szemben, miközben a „barátságos” baktériumokat nem bántja.

Dr. Joanne Konkel, a Manchester Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője szerint a Th17 sejtek képzése a bőrön és az emésztőrendszerben a nem ártalmas baktériumok segítségével történik. A kutatók hozzáteszik azonban, hogy a Th17 termelődése a szájban még eddig nem teljesen világos.

A rágás közben fellépő mechanikai erő hatására apró sérülések jönnek létre a szájban, s ezen a gondolaton továbbindulva, a kutatók megvizsgálták, hogy vajon ez szerepet játszik-e a szájban keletkező Th17 sejtek termelődésében.

A tanulmányban elválasztott egereket pépes étellel etettek 24 hetes korukig, majd ekkor megmérték a Th17 szintet a szájban. Az eredmények szerint szignifikánsan csökkent volt a sejtek szintje ezeknél az egereknél, mely a kutatók szerint a rágás okozta apró sérülések kisebb számának volt köszönhető. Ezen hipotézis alátámasztása céljából a rágcsálók szájüregét egy steril eszközzel dörzsölték, mely hatására növekedni kezdett a Th17 szint a szájban.

„Az immunrendszernek jelentős szerep jut a barrier régiókban, így a bőrben, a szájban és az emésztőrendszerben, ahol folyamatosan ártalmas kórokozókkal kell harcolnia, miközben a normál flórát tolerálnia szükséges. A kutatásunk most bebizonyította, hogy a többi barrierrel ellentétben a szájban a Th17 stimulációja nem a baktériumok, hanem a rágás által történik” – nyilatkozta Dr. Joanne Konkel.

A kutatók azonban figyelmeztetnek, hogy a jelentős Th17 produkció sem jó a szervezetnek, hiszen magas szintjük periodontitist és különböző ínybetegségeket okozhatnak, melyek aztán szerepet játszhatnak a cukorbetegség és a rheumatoid arthritis kialakulásában.

A kutatás során voltak olyan egerek, melyeket 24 hetes korukig durva, darabos étellel etettek, s ezeknél az egereknél több rágás okozta sérülést, illetve fogágyi csontvesztést találtak a szájüregben.

„Az eredmények fontosak, hiszen a szájban fellángoló gyulladás az egész szervezetben összefüggésbe hozható több betegséggel. A szájban történő immunrendszer szabályozás megismerése gyulladásos betegségek új kezelési irányelveihez vezethet” – magyarázta Dr. Konkel.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 JAN 27 16:00:00/