Az idősebb anyák gyerekei okosabbak?
Egy nemrégiben végzett kutatás kimutatta, hogy az idősebb anyáktól született gyermekek jobb gondolkodási képességekkel rendelkeznek, mint azok, akiknek fiatalabb az édesanyja, holott 40-50 évvel ezelőtt még ennek éppen a fordítottja volt igaz. Szakértők szerint a változás oka az, hogy a gyermeknevelés maga is változásokon esett át.
Manapság egyre később szülik meg első gyermeküket a nők, és az elsőszülötteik általában jobban teljesítenek a kognitív felméréseken, ahol a gondolkodási képességeiket mérik, mindez pedig valószínűleg azzal magyarázható, hogy ezek a gyerekek több figyelmet kapnak a szüleiktől, mint a később születő testvéreik.

Amint arról a kutatást vezető Alice Goisis, a London Közgazdasági és Politika Tudományi Egyetem munkatársa beszámolt, a kognitív képességek önmagukban is nagyon fontosak, ám azt is pontosan képesek előre jelezni, hogy valaki a későbbi élete során hogyan fog teljesíteni akár a tanulmányai, akár a munka terén, sőt még az egészségi állapot is „megjósolhatjuk” általa.

Régebben mire egy anya idősebb korba lépett, már a harmadik, negyedik gyermekét nevelte, így ekkorra már az energiái és erőforrásai is kezdtek kiapadni, ma azonban egy idősebb anya, aki még az első gyermekét neveli, lépéselőnyben van a fiatalabb anyukákkal szemben, mivel gyakran jobban képzettek, a karrierjük is megalapozottabb, és például ritkábban dohányoznak várandósan, ami születendő gyermekük egészségi állapotára is kedvezően hat.

A vizsgálat során a kutatók három korábbi tanulmány adatait nézték át, melyekben 1958-ban, 1970-ben és 2001-ben született brit gyerekek szerepeltek, akikkel 10 és 11 éves korukban kognitív képességeiket mérő teszteket is készíttettek. Az eredmények azt mutatták, hogy azok a gyerekek, akik 1958-ban és 1970-ben 25 és 29 év közötti anyáktól születtek, több pontot értek el, mint azok, akik 35 és 39 év közötti anyától, ám a 2001-ben születetteknél már fordított volt a helyzet.

A vizsgálat további részleteiről az International Journal of Epidemiology című lapban olvashatnak az érdeklődők.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 MÁR 27 09:00:00/