Az influenza miatt orvoshoz forduló betegek száma mérsékelten nőtt
Február 15. és 21. között 47 300 ember, az előző hetinél 8 százalékkal több beteg kereste fel orvosát - derül ki az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) legfrissebb, szerdai jelentésében. 
Az összegzés szerint az év 7. hetében tizennégy megyében emelkedett, Budapesten és Baranya megyében nem változott, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Komárom és Nógrád megyében csökkent az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók száma az előző héthez viszonyítva. 
Tolna megyében a betegek száma egy hét alatt kétszeresére, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Zala megyében több mint másfélszerese nőtt. Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyében a 6. héten tapasztalt igen magas megbetegedési érték után 30, illetve 20 százalékkal csökkent az influenza miatt orvosukat felkeresők száma; a két megyében már tetőzött az influenzajárvány. 
Az elmúlt héthez viszonyítva az orvosnál megjelent betegek korösszetételében lényeges változás nem történt, továbbra is az óvodás és az általános iskolás korú gyermekeket érinti leginkább a megbetegedés. A betegek 31,8 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt volt, a 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 17,8 százaléka, 6 százalékuk pedig a 60 éven felüli volt. 
A jelentés szerint az OEK laboratóriumában végzett virológiai vizsgálatok során a betegek túlnyomó többségénél influenza B vírust mutattak ki.
Az influenzajárvány miatt továbbra is tizenegy megye és a főváros több egészségügyi intézményében van részleges vagy teljes látogatási tilalom.


Forrás: MTI - Fotó: Cuisine de mere en fille (Flickr.com)
2016 FEB 24 18:06:12/